Tvrtka čijim se uslugama koriste Apple, Amazon i Uber želi natjerati radnike da kod kuće instaliraju kamere, čak i u spavaće sobe

Navodno se radnike koji rade od kuće u jednoj od najvećih svjetskih tvrtki telefonske prodaje pritišće da omoguće nadzor kamerama s AI-om koje bi nadgledale njihove radne prostore kod kuće, čak i u spavaćim sobama.webcam

U ožujku je Teleperformance izdao dodatak svojim ugovorima o radu koji je zahtijevao da radnici dopuste tvrtki da postavi kamere - očito za snimanje i praćenje njihova rada kod kuće u stvarnom vremenu.

Ugovor također dopušta pohranjivanje podataka prikupljenih od članova obitelji radnika, uključujući maloljetne osobe, te njihovu video i glasovnu analizu.

Također, zaposlenici su morali pristati na razmjenu biometrijskih podataka, uključujući otiske prstiju i fotografije. Navodno postoji i klauzula koja od njih zahtijeva da se podvrgnu testovima detektora laži ako to tvrtka zahtijeva. Prema NBC Newsu, ugovor je poslan za 95 % od 39.000 zaposlenih koji su radili na daljinu u Teleperformanceu u Kolumbiji.

„Ugovor omogućuje stalno praćenje onoga što radimo, ali i naše obitelji“

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, budući da nije ovlaštena razgovarati s medijima, radnica Teleperformancea iz Bogote izjavila je da je potpisala dokument jer joj je nadzornik navodno rekao da će biti premještena s Appleova računa ako to ne učini.

„Ugovor omogućuje stalno praćenje onoga što radimo, ali i naše obitelji. Mislim da je to jako loše. Ne radimo u uredu. Ja radim u spavaćoj sobi. Ne želim imati kameru u spavaćoj sobi.“

Druga zaposlenica, koja radi na Amazonovu računu, rekla je da je jedina soba u njezinu stanu koja je dovoljno tiha da prima pozive kupaca iz Španjolske noću - spavaća soba. uredObjasnila je novinskim medijima da tvrtka još nije stavila dodatne kamere, ali je kazala da je zabrinuta zbog mikrofona koji hvataju muževo hrkanje.

„To je kršenje mojih prava na privatnost i prava mog muža i svekrve koji žive sa mnom“, rekla je.

U odgovoru na zabrinutost kolumbijskih radnika, glasnogovornik Applea rekao je da tvrtka „zabranjuje uporabu video ili fotografskoga nadzora od strane naših dobavljača" uvjeravajući u svojem odgovoru također kako je „Teleperformance potvrdio da se ne koristi videonadzorom za bilo koji od svojih timova koji rade s Appleom“.

Dodao je da revizija poslovanja tvrtke Teleperformance u Kolumbiji ranije ove godine nije pokazala „temeljna kršenja naših strogih standarda“.

Slično, glasnogovornica Amazona poricala je da je tvrtka „zahtijevala ili tražila“ dodatno praćenje radnika koji rade od kuće. Rekla je da tvrtka „ne tolerira kršenja“ kodeksa ponašanja svojih dobavljača - uključujući uvjete koji se odnose na radnička prava - i „rutinski pregledava naše dobavljače radi usklađenosti“.

Međutim, Uber je potvrdio da je od tvrtke zatražio nadzor radnika koji vode njegov račun kako bi provjerio pristupaju li samo ovlašteni zaposlenici privatnim i osjetljivim korisničkim podatcima, uključujući podatke o kreditnoj kartici i podatke o putovanju. Glasnogovornik je ustvrdio da nije zatraženo dodatno praćenje.

Prema riječima glasnogovornika Teleperformancea Marka Pfeiffera, tvrtka je „stalno tražila načine za poboljšanje iskustva Teleperformance Colombia i za naše zaposlenike i za naše klijente, s privatnošću i poštovanjem kao ključnim čimbenicima u svemu što radimo“.

Radnike se tjera na izbor između špijuniranja i zaposlenja

Međutim, Christy Hoffman, glavna tajnica UNI Global Union, izjavila je za The Guardian da ta razina nadzora doma „tjera radnike na izbor između špijuniranja i zaposlenja“.

Napominjući da „svi koji misle da Big Tech nije moć“ moraju to mišljenje preispitati, političar britanske Laburističke stranke i vođa sindikata Prospect Andrew Pakes napisao je na Twitteru: „Normaliziramo rad #nadzor u našim domovima... To nije #NovoNormalno koje nam je obećano.”spijuniranje

U izvješću NBC-a navodi se da bi to pitanje potencijalno moglo utjecati na 240.000 od približno 380.000 zaposlenika Teleperformancea u 34 zemlje. Na svojoj mrežnoj stranici tvrtka navodi da nudi slično praćenje putem svog softvera 'TP Cloud Campus' - kojim se ovim zaposlenicima omogućuje da rade od kuće na više od 19 tržišta.

U siječnju je albanski povjerenik za zaštitu informacija i podataka odlučio da tvrtka ne može rabiti web-kamere kako bi držala na oku svoje zaposlenike, uključujući i one koji upravljaju Appleovim britanskim računom, kod kuće.

U međuvremenu, sličan nadzorni plan za instaliranje „specijaliziranih web-kamera“ povezanih na AI-mrežu radi provjere „prekršaja“ na poslu u domovima nekih od 10.000 zaposlenika tvrtke sa sjedištem u Velikoj Britaniji, navodno je povučen u travnju nakon što su zakonodavci i sindikati prosvjedovali.

U to je vrijeme francuska tvrtka izjavila za The Guardian da se daljinsko skeniranje ne će rabiti u Velikoj Britaniji, ali je napomenula da će se u drugim zemljama uvesti različite razine daljinskog nadzora.

hkv/RT

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.