Kina s pomoću ukradenih američkih podataka može stvoriti „dosje“ o svakom Amerikancu

Kineska vlada u Pekingu prikupila je dovoljno ukradenih podataka iz Sjedinjenih Američkih Država da može stvoriti „dosjee“ o svakom američkom građaninu, rečeno je prošloga tjedna na panelu američkog Senata.Usa Kina

Pred Odborom za obavještajne poslove Senata u srijedu je svjedočio Matthew Pottinger, koji je u vrijeme Trumpove administracije bio zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost.

„Sastavljanje dosjea o ljudima oduvijek je bilo obilježje lenjinističkih režima, ali prodor Pekinga u digitalne mreže diljem svijeta, uključujući korištenje 5G mrežama... doista je to podignuo na novu razinu“, rekao je Pottinger članovima panela.

„Dakle, Partija sada sastavlja dosjee o milijunima stranih građana diljem svijeta, koristeći se materijalom koji prikuplja kako bi utjecala, ciljala, zastrašivala, nagrađivala, ucjenjivala, laskala, ponižavala i na kraju dijelila i osvajala“, rekao je.

Dodao je: „Ukradeni osjetljivi podatci Pekinga dovoljni su za izradu dosjea o svakoj odrasloj osobi u Americi, ali i o našoj djeci."

U srpnju su SAD i njihovi saveznici okrivili Kinu za masivni kibernetički napad na Microsoft. Američko ministarstvo pravosuđa također je tvrdilo da su kineski špijuni vodili zasebnu hakersku kampanju.

Bidenova administracija izrazila je zabrinutost kineskim dužnosnicima u vezi sa „zlonamjernom kibernetičkom aktivnošću“, ali nije uspjela nametnuti istu vrstu sankcija s kojima su se ruski hakeri suočili iz SAD-a ranije ove godine zbog kibernetičkog napada SolarWindsa na korisnike te tehnološke tvrtke.

(hkv/Fox News)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.