Oko 7.000 osoba u Mariji Bistrici na 290. zavjetnom hodočašću vjernika Grada Zagreba

Oko 7000 osoba okupilo se u nedjelju u Mariji Bistrici na 290. zavjetnom hodočašću vjernika Grada Zagreba koje je ove godine održano pod geslom "Dom nam čuvaj Božja Mati".

Većina vjernika krenula je iz Zagreba u ranim jutarnjim satima kako bi na vrijeme stigli na središnje misno slavlje koje Bozanic Bistricaje predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Misa je održana na otvorenom, te stoga nije bilo ograničenja broja prisutnih vjernika, ali je zbog epidemioloških mjera ove godine otkazana procesija oko bazilike.

Kardinal Bozanić, uz ostalo, poručio je hodočasnicima iz Zagreba da se ne mogu zanemariti rane koje su na njima ostavila dva potresa - u Zagrebu i na Banovini te istaknuo kako nije važno samo obnoviti zidove, već i umanjiti muku onih koji su ostali bez svojih domova.

U homiliji kardinal je istaknuo kako da je toj ranjenosti nakon potresa vidljiva briga Crkve i tolikih drugih u našem društvu za stradale.

"S druge strane, godinu i pol dana nakon potresa i dalje postoje prepreke koje usporavaju obnovu domova, crkava i institucija", upozorio je Bozanić.

Naglasio je i kako "strpljivo i ponizno godinama čekamo rješavanje pitanja gradnje župnih crkava počevši od Trnjanske savice, Španskog, Jelkovca, Kajzerice, Rudeša i drugih mjesta. I tu smo kao Nadbiskupija učinili što je u našoj moći, ali teško je ići dalje ako nema razboritosti i suradnje od strane Grada, uključujući u prvom redu ispunjavanje preuzetih obaveza. U ovim se slučajevima radi o naslijeđenim poteškoćama, stoga apeliramo na one kojima su nedavno građani povjerili odgovornost za Zagreb da zajedno u demokratskom dijalogu potražimo prikladnija rješenja", pozvao je kardinal.

Ustvrdio je i kako je teško povjerovati da je nekome drago da katolički vjernici, građani Zagreba, budu na ledini, na otvorenim površinama izloženi vremenskim nepogodama ili skučeni u neprikladnim prostorima.

"Ne tražimo nikakve posebne pogodnosti, ni povlastice, nego osjetljivost i pravednost za koju se zalažemo prema svim ljudima", istaknuo je zagrebački nadbiskup.

Inače, jučer je u Mariju Bistricu dopješačilo i 1500 mladih iz Zagrebačke nadbiskupije.

Mladi vjernici Zagrebačke nadbiskupije 19. put su hodočastili u Svetište Majke Božje Bistričke na početku školske i akademske godine. Geslo ovogodišnjeg hodočašća mladih "Ljubav usprkos svemu" (AL 119) preuzeto je iz pobudnice pape Franje Amoris Laetitia.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.