Koronavirus u RH

Drugi dan zaredom nacionalni Stožer civilne zaštite održava konferenciju za novinare na kojoj Obrazovanjeće javnosti izvijestiti o najnovijim podacima koji se tiču epidemije korona virusa.

Podatke od broju novih zaraženih iznio je ministar zdravstva Vili Beroš. U posljednja 24 sata imamo 52 nova slučaja te jednu osobu koja je umrla. "141. dan od pojave korona virusa, u 24 sata imamo 52 novooboljela. Ukupno 3827", izvijestio je Beroš. Obavljena su 1824 testiranja u posljednja 24 sata. Preminula je jedna osoba, što je ukupno 120. "Na respiratoru pet osoba, jedna više od jučer iz osječkog KBC-a." Hospitaliziranih je 129, oporavljenih je 11 više.

Beroš je pohvalio odgovorne građane. "Naši sugrađani sve više koriste maske, dezinficiraju ruke, treba pohvaliti takvo ponašanje. To je najbolji način za sprečavanje širenja zaraze. Važna je i otvorena komunikacija i međusobno djelovanje, važno je da rezultati određene ideje dopiru do građana. Mislim da smo na pravom putu, moramo biti odgovorni i savjesni. Apeliramo na odgovornost".

Zaraza u Ministarstvu znanosti i obrazovanja

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak odgovorio je na pitanje o zarazi u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. "U Ministarstvu znanosti i obrazovanja jedna je osoba bila u rizičnom kontaktu i pozitivna je. U samom ministarstvu došlo je do kontakata, tamo je bila i ministrica Divjak." Čak i ako ministrica postane pozitivna, a u međuvremenu je bila na sjednici Vlade, sudionici sjednice Vlade ne trebaju u samoizolaciju.

Capak je odgovorio na upit jesu li primijetili porast broja zaraženih nakon izbora. "U vrlo detaljnom praćenju situacije, nismo primijetili porast broja. Što se tiče događaja u domu za starije u Klaićevoj, situacija se ispituje. Još uvijek nemamo potvrdu da je to povezano s izbornim danom", istaknuo je Capak.

Zaraženi turisti

Capak je izvijestio i o zaraženim turistima. "Više smo puta komunicirali, to je jedna osoba, srpski građanin koja je vraćena u Srbiju. Iz Švedske je došla tročlana obitelj u Istarskoj županiji, oni su u Puli u samoizolaciji. Imamo obitelj iz Makedonije koja je u Zadarskoj županiji u izolaciji u apartmanu. Imamo u Splitu britanskog turista za kojeg se ne zna gdje se zarazio."

"Što se tiče češke obitelji, imamo svoje mehanizme, onog časa kad nam jave da su se zarazili kod nas, napravit ćemo epidemiološke izvide", rekao je Capak. Nije znao odgovoriti na kojem se događaju zarazila osoba u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. "Znam da se radi o velikom okupljanju, ali ne znam o kojem događaju se radi. Čim smo saznali za prvu oboljelu osobu, zatražen je spisak od organizatora i po tome je napravljen spisak."

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Kriznog stožera Davor Božinović objasnio je razloge promjene lokacije na kojoj se održava konferencija za novinare. "Logistički su razlozi. Mislim da je ovo primjerenije, nadam se da nemate problema s tim."

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.