Koronavirus u RH

Koronavirusom je u Hrvatskoj zaraženo 2243 osoba, što je 6 više novozaraženih u od jučer. Preminule su dvije osobe. Time je ukupan broj umrlih od koronavirusa 99. Koronavirusom je u Hrvatskoj zaraženo Koronavirus2243 osoba, a izliječilo se njih 2011. Dosad je testirano ukupno 59.911 osoba, u posljednja 24 sata testirano je 1.820 osoba, piše HRT.

Novozaražene osobe su iz Osječko-baranjske (4), Brodsko-posavske (1) i Splitsko- dalmatinske županije (1), izvijestila je na konferenciji Maja Grba Bujević. Nažalost, preminuo je muškarac u KBC-u Split, 1963. godište i muškarac u klinici Fran Mihaljević 1977. godište, obojica s komobiditetom, dodala je.

- Imamo izuzetno povoljnu epidemiološku situaciju sa svega 133 aktivnih osoba u samoizolaciji, a u zdravstvenom sustavu svega 9 aktivno bolesnih i 30 u samoizolaciji, kazao je Krunoslav Capak. Dva novozaražena u Brodsko posavskoj županiji su dvojica radnika koji su se vratili i Švedske. Oboljela u Splitsko-dalmatinskoj županiji je kontakt oboljelog, dodao je.

Dogovorili smo u detalje s epidemiolozima o popuštanju mjera. Hoteli se polako pune i uspjeli smo sa Slovenijom stvoriti slobodnu zonu koja je prilično sigurna, kazao je ministar Garri Cappeli. Do 27. svibnja radimo na aplikaciji na kojoj bi se dozvole mogle unaprijed ispunjavati, dodao je. Time bi se granice mogle prelaziti u par sekundi, najavio je. Svi turisti dobit će detaljne upute kako se ponašati, na svim jezicima.

Cappelli je izvijestio da dio turista koji su ranije otkazali rezervacije - ponovno rade rezervacije za lipanj i da je Njemačka u dogovoru s ministrima svih zemalja EU-a izrazila želju da od 15. lipnja dozvoli dolazak građana na more. Isti datum vrijedi i za Poljsku, dodao je.

- S trećim zemljama sve ovisi o dogovoru na razini EU. Mi pokušavamo poštivati protokol koji je dogovoren na razini EU, ali i poštovati bilateralne dogovore kao što smo imali sa Slovenijom, rekao je Cappelli. Pritom se zahvalio slovenskim i hrvatskim službama koje su uspjele stvoriti sigurnu zonu kako bi sve veći broj slovenskih turista dolazio u Hrvatsku.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.