Povijesni susret

Američki predsjednik Barack Obama sastat će Obama i Castrose u utorak s kubanskim disidentima, u društvu Raula Castra otići na bejzbol, a svoj povijesni posjet Kubi završiti govorom kojim će ponuditi nadu u sve bolje buduće odnose dviju zemalja.

Pošto se u ponedjeljak verbalno “nadmudrivao” s Raulom Castrom oko ljudskih prava, Obama će se u utorak iz kazališta u Havani obratiti kubanskoj naciji u govoru koji će izravno prenositi državna televizija.

Sastat će se prije toga s aktivistima civilnog društva u američkom veleposlanstvu. Bijela kuća nije objavila popis disidenata s kojima će razgovarati. Obami je taj sastanak važan, među ostalim, i kako bi utišao kritičare kod kuće koji tvrde da njegov povijesni posjet Kubi samo učvršćuje Castrov režim.

Politički zatvorenici

Raul Castro izgubio je živce kad je na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak, nenaviknut na pitanja novinara, morao odgovoriti na upit o zatvaranju političkih protivnika. Opovrgao je takvu praksu. “Dajte mi odmah popis tih političkih zatvorenika. Ako on postoji oni će biti oslobođeni prije svitanja”, kazao je Castro.

Govor u kazalištu, kažu njegovi savjetnici, Obama planira iskoristiti kako bi ponudio svoju viziju toplijih odnosa dviju zemalja.

Svoj će Obama i Castro 2posjet završiti na bejzbolskoj “prijateljskoj” utakmici kubanske reprezentacije i američkog kluba Tampa Bay Raysa. Na utakmici će biti cijela Obamina obitelj i Raul Castro.

Vraćanje Guantanama Kubi?

Obama je u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji s Castrom proglasio “novi dan” u odnosima s Kubom, ali je dodao da Kuba mora unaprijediti stanje s ljudskim pravima. Castro je odgovorio da SAD ima po tom pitanju dvostruke standarde i zatražio ukidanje trgovinskog embarga. Obama je rekao da će se to dogoditi prije ili kasnije jer embargo nije u američkom interesu. Kubanski bi čelnik htio i da Washington vrati Guantanamo Kubi. To pokazuje da su unatoč zbližavanju odnosa dviju zemalja ostale i velike razlike među njima.

Na kraju tiskovne konferencije dogodio se i čudan trenutak kada je Castro pokušao podignuti Obaminu ruku iznad glave u pokušaju da naglasi njihovu novu povezanost. Ali kako Obama nije jednako odgovorio, ispalo je kao da mu Castro mjeri puls na zapešću.

Hina

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.