Vlada funkcionira

Sjednica Vlade u tehničkom mandatu započela je danas u 10 sati. Na samom početku sjednice tehnički premijer Tihomir Orešković poručio je da Vlada funkcionira i dalje.

– Glavna poruka je da Vlada funkcionira i da ćemo ispuniti sve naše obveze i isplatiti plaće i mirovine – kazao je Orešković.

– Ovo je naša prva sjednica kao tehnička Vlada, činjenica je da ćemo biti tehnička Vlada četiri mjeseca, a možda i dulje. Mislim da je bitno da je to svima nama jasno. Sabor još funkcionira manje od mjesec dana, ali mislim da je bitno da u javnost pošaljemo poruke da ćemo funkcionirati i da ćemo ispuniti naše obveze. Ispunit ćemo i naše međunarodne obaveze, drugi tjedan sam opet u Bruxellesu pa u Parizu – najavio je tehnički premijer.

U izjavi novinarima uoči sjednice ministar zdravlja Dario Nakić ocijenio je kako nije sporno to što tehnička Vlada predlaže neke zakonske izmjene.

Sabor može donijeti zakone

– Mi moramo raditi – rekao je Nakić na novinarski upit očekuje li da će zakone koje Vlada danas predloži, raspraviti i potvrditi Hrvatski sabor, koji se u međuvremenu samoraspustio.

– To je teško reći, o tome treba pitati s druge strane Markova trga. Meni je žao što neki zakoni koji su završili Vladinu proceduru, u Saboru nisu doneseni. Mislim da svi trebaju podnijeti svoj dio odgovornosti – zaključio je Nakić.

U Hrvatskom saboru su prošloga tjedna, nakon odluke o samoraspuštanju, na glasovanje stavljena dva zakonska prijedloga iz Nakićeva resora, izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti te Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, no glasovanje je opstruirala oporba, koja je srušila kvorum.

Inače, na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice nalazi se 41 točka, među kojima su izmjene Zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja kao i konačni prijedlog izmjena zakona o državnim službenicima.

Izmjenama Zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja ukida se Vladina Uredba iz rujna prošle godine kojom je propisana mogućnost da se za vještake i više vještake kao vanjske suradnike Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom moglo angažirati i doktore medicine bez nužne specijalizacije.

Raspravljat će se i o nacrtu prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o mirovinskom osiguranju, o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona te o nacrtu konačnog prijedloga zakona o nabavi i registraciji oružja građana (EU).

Na zatvorenom dijelu sjednice su, između ostalog, prijedlozi stajališta Republike Hrvatske za sastanak Europskog vijeća koji se održava 28. i 29. lipnja te prijedlog rješenja o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu. Podsjetimo, ovo je prva sjednica Vlade zakazana nakon što joj Sabor izglasao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, a potom je donio o odluku o samoraspuštanju.

Tehnička Vlada na sjednici je prihvatila dva amandmana nomotehničke prirode na prijedloge izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Konačni prijedlog izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju predsjednik Sabora Željko Reiner stavio je na glasovanje početkom tjedna, nakon što je Sabor donio odluku da će se raspustiti s 15. srpnja. Glasovanje, međutim, nije uspjelo jer je oporba napustila sabornicu i srušila kvorum, spočitavajući vladajućima da su pokušali iskoristiti trenutak kako bi progurali izmjene dvaju zakona koji, tvrde, idu na štetu građana.

Izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju Vlada je predložila povećanje maksimalnog iznosa sudjelovanja osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite te uvođenje obveze plaćanja naknade za pregled u hitnom bolničkom prijemu, kad je obavljen na zahtjev osiguranika, a pregledom se ustanovilo da pacijentu nisu nužni hitni dijagnostičkih i terapijski postupci jer mu život i zdravlje nisu u opasnosti.

Mia Buva/Vecernji.hr
Hina

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.