'Ja sam svoju dužnost obavljao časno'

Premijer Tihomir Orešković obraćajući se zastupnicima u Saboru zahvalio im se na povjerenju koje su mu iskazali pri izboru za premijera. Pohvalio se gospodarskim rastom i ostalim pozitivnim ekonomskim indikatorima.

Ponovio je kako su optužbe na njegov račun teške. Moja je dužnost da se očitujem pred ovim časnim domom. Sve su optužbe lažne, ovo se nije dogodilo nikad u povijesti Hrvatskog sabora. Istaknuo je kako pravi razlog njegova opoziva nije ni jedan od onih navedenih u HDZ obrazloženju prijedloga. Problem je što nisam podlegao pritiscima da mjesto ravnatelja SOA-e prepustim osobi koja ne ispunjava uvjete, naglasio je Orešković.

Zaštita nacionalnih interesa

Postaosam prepreka, moji stavovi oko Ine, LNG-a i energetski sektor se razlikuju od nekih članova Vlade i borio sam se da zaštitim nacionalne interese, kazao je. Neizvjesnost koja je proizlazila zbog afere oko Karamarka postala je preveliki teret za Vladu, zato sam tražio ostavke. Tražim osobnu odgovornost, ona bi trebala biti temeljno načelo, poručio je Orešković i naglasio da je aktivno pokušavao komunicirati s Karamarkom, koji je pozive na razgovor ignorirao i nije pokazivao interes za gospodarske teme i reforme.

Kako objasniti da mi je pored ovakvih optužbi ponuđeno da budem potpredsjednik Vlade za investicije i ulaganja, upitao je Orešković i naglasio da se treba postaviti pitanje koji je pravi razlog za rušenje Vlade. Pravi razlog je što sam počeo raditi na rješenju spora INA-MOL u arbitraži što nekima nije odgovaralo. Ostat će zabilježeno da je ova Vlada pala radi interesa pojedinaca to je moja jedina krivnja. Ja sam svoju dužnost obavljao časno. Ponosan sam na to što sam učinio. Mogu mirno reći da sam dao sve od sebe. Danas se piše povijest, zaključio je.

Hrt.hr

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.