Premijer Orešković o planiranim reformama

Premijer Tihomir Orešković održao je Oreškovićkonferenciju za novinare u povodu odluke Europske komisije koja je Vladin nacionalni plani reformi ocijenila ambicioznim te dala pet preporuka.

– Danas je vrlo dobar dan, Europska komisija je dala svoje mišljenje na naš nacionalni program reformi. Dobili smo potvrdu našeg kvalitetnog rada. Reforme koje smo predstavili i provest ćemo. Stvari se dobro odvijaju unatoč skepticima – rekao je Orešković.

Za njega je ovo odličan znak jer se do jučer u zemlji pričalo da Vlada nema reforme, a danas smo dobili podršku EK i potvrdu da je plan ambiciozan.

– Do prije dva mjeseca bili smo na rubu toga da dobijemo korektivne mjere, a i to smo uspjeli izbjeći. Ne samo da nam je EK dao podršku nego i MMF. Ovaj reformski paket znak je da je Vlada zadnja dva mjeseca radila jako naporno. Ovaj paket će promijeniti Hrvatsku. Svim građanima Hrvatske bit će bolje. Činimo sve ovo da nam mladi ne odlaze i da nam djeca imaju bolju budućnost – rekao je Orešković i dodao:

– Molimo za malo vremena. Ovaj plan je 20% posla, a njegovo je izvršenje 80%. Kroz implementaciju i izvršenje, donijet ćemo pozitivne promjene. Ovo će biti dobar znak i rejting agencijama.

MMF, EK i europska komisijakomentari koje smo dobili imat će pozitivne konotacije za investitore. Meni je cilj podići rejting – rekao je Orešković.

Najavio dolazak novih investitora

Najavio je da će u Hrvatsku dovesti još investitora, osim Indijaca koji ulažu u tvornicu Lukaps u Ludbregu.

– Nadam se da ću vas upoznati s nekoliko investitora iz drugih zemalja. Sve je to skupa poput kuće Lego igračaka. Treba slagati kocku po kocku da bi se gradilo. Nužno je imati viziju i strpljenje – rekao je Orešković.

Na novinarsko pitanje što je bilo ključno da je Europska komisija odustala od korektivnih mjera za RH, odgovorio je:

– Nekoliko akcija. Mislim da je financijski dio najbitniji. Oni gledaju brojeve. BDP raste, deficit je pao ispod tri posto. I dug. Oni vjeruju da će Vlada početi rješavati javni dug koji je za njih velik. Tu su i najavljene reforme javne uprave, parafiskalnih nameta, efikasnost pravosuđa. Porez na nekretnine, umirovljenja. To je cijeli paket kvalitetnih reformi za koje oni vjeruju da će imati pozitivan efekt – Karamarkorekao je Orešković.

Karamarko nije učinio nikakvo zlo za Hrvatsku

Pitalo ga se i o današnjem pokretanju postupka protiv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka zbog mogućeg sukoba interesa.

– Bez obzira na to što će Povjerenstvo odlučiti, oni su počeli raditi svoj posao, a to je ranije zatražio i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko. Ja sam već dao izjavu o tome i mislim da on nije učinio nikakvo zlo za Hrvatsku. Ja ću preuzeti odgovornost oko Ine. Mi ćemo kao tim donijeti strategiju o tome što je najbolje za Hrvatsku – rekao je Orešković.

Novinari su pitanja postavili i ministru financija Zdravku Mariću.

Pitalo ga se i kako komentira opomenu koju je europski povjerenik Hill uputio Vladi zbog konverzije kredita u švicarskim Švicarcifrancima.

– Što se tiče te problematike, konverzija kredita u švicarskim francima potpuno je provedena što se zakona tiče. Tu nema mogućnosti za povratak. Potrebno je poduzeti određene napore da neke sporne elemente ispravimo. Povjerenik Hill dobio je slično pitanje u Parlamentu. Nužno je sve involvirane strane uključiti u rješavanje problema i zajednički pronaći rješenje s kojim će se svi složiti. Stav Vlade je, unatoč svim tim spekulacijama u javnom prostoru, da mi i dalje nemamo nikakvih informacija o bilo kakvim procesima koji su pokrenuti na sudovima ili arbitražama. Aktivnosti na kojima radimo trenutačno je teško komentirati – rekao je ministar Zdravko Marić.

Naveo je i da je cilj Vlade ove godine deficit proračuna zadržati na 2,6 posto BDP-a, što je oko 9 milijardi kuna, kao što je bilo planirano. A Vladi je u cilju i stabilizacija javnog duga već u ovoj godini.

– To je ključna odrednica ukupnog ekonomskog programa, uz rast i zapošljavanje – rekao je Marić.

Vecernji.hr

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.