Premijer u Splitu

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković izjavio je u Oreškovićpetak u Splitu kako je uvjeren da će novi ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić dobro raditi svoj posao, a da će njegov prethodnik na toj dužnosti, smijenjeni Dragan Lozančić biti angažiran u jednoj javnoj tvrtki.

"Gospodin Markić je sada ravnatelj SOA-e, i ja sam uvjeren da će dobro raditi svoj posao, i nadam se da će cijela ova priča oko SOA-e doći kraju", rekao je Orešković, koji je u dvodnevnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji, a sutra će nazočiti proslavi Dana grada splita i blagdana njegovog zaštitnika svetog Dujma.

Dodao je da što se tiče bivšeg šefa SOA-e, Dragana Lozančića "predsjednica Republike je vrlo jasno rekla njenu poziciju", tako da "to neće komentirati."

"Mi smo riješili tu situaciju, i dodat ću da ja nisam htio gospodina Lozančića staviti na cestu; čovjek koji je radio u tom resoru zavrijedio je više i mi ćemo mu naći poziciju u jednoj javnoj firmi", izjavio je premijer Orešković.

"Bitno je da Lozančić ima kapacitet i iskustvo, i dobro će doći u jednoj javnoj firmi", dodao je predsjednik Vlade ne preciziravši o kojoj je javnoj tvrtki riječ.

Na upit za komentar navoda predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović da je prijašnji šef SOA-e Lozančić bio 'osobni obavještajac' bivšeg premijera Zorana Milanovića i ima li saznanja o tome, Orešković je kazao da on nema takva saznanja te da ne želi komentirati predsjedničinu izjavu.

Predsjednik LozančićVlade nije želio komentirati ni novinarski upit je li predsjednica trebala nadležnim institucijama prijaviti Lozančića ako je on kršio zakon.

"Ja to neću komentirati", rekao je Orešković.

Dodao je kako su on i predsjednica države ispunili svoju dužnost, naglasivši : "Izabrali smo za koga mi mislimo da treba biti ravnatelj SOA-e, saborski Odbor je dao potvrdu i na kraju smo riješili gospodina Lozančića na jedan fer način."

'To je demokracija'

Osvrćući se na glasovanje HDZ-ovih članova u saborskom Odboru protiv Markića, i to zbog načelnih nazloga, premijer Orešković je ponovio da je u ovom slučaju HDZ imao drugačiji stav ali, kako je istaknuo - "To je demokracija."

Ocijenio je da je novoimenovani ravnatelj SOA-e Markić kvalitetna osoba, te da o njemu govori životopis, u kojem stoji da je sudjelovao u Domovinskom ratu, bio je branitelj, radio je u NATOSOA-i i ima u tomu iskustva.

SOA dobro surađuje u NATO-u

Na novinarsku konstataciju kako je u intervju Večernjem listu rekao da su Markića na čelo SOA-a pokušali staviti veleposlanici, i novinarski upit "tko su oni da se miješaju," premijer Orešković je odgovorio:

"Nisam rekao to. Da budemo jasni - mi smo dio NATO-a, tako da kao dio NATO-a SOA surađuje, i mogu reći da smo kao članica NATO-a dobili feed back (povratnu informaciju) da SOA dobro surađuje u NATO-u, i to je na jedan način pozitivan indikator da dobro radimo posao", rekao je.

Pojašnjavajući svoju izjavu u intervju Orešković je dodao kako je "možda to krivo izašlo,"

"Kao članica NATO-a, SOA surađuje i mi dobivamo feed back (povratnu informaciju) od naših partnera na koji način mi surađujemo na jednom globalnom nivou", naglasio je.

Orešković: i sam se pitam kada čitam novine od kuda ti komentari i ideje

Na ponovljena novinarska pitanja je li Lozančić kao ravnatelj SOA-e kršio zakon, Orešković je odgovorio da on nema informacija o tome i da ne bi više dodatno komentirao tu temu.

"Ja ne znam Vlada RHto, nisam ništa vidio tako da ja ne bi mogao ništa više dodatno komentirati neke informacije na tu temu", rekao je

Govoreći o suradnji u Vladi i svojim odnosima s HDZ-om i Mostom, predsjednik Vlade Orešković je podsjetio kako su prošli tjedan predstavili nacionalni program reformi.

"Prošlog tjedna smo predstavili nacionalni program reformi, ovih 100-200 milijuna, i mogu reći da na tome surađujemo, podrška postoji i od Tomislava Karamarka i Bože Petrova. Vlada zna što treba napraviti i mi smo krenuli. Mislim da ćete vrlo brzo vidjeti rezultati. Sve ovo drugo jesu malo tenzije, ali i probni baloni", naglasio je Orešković, dodavši: "Da vam pravo kažem, ja se i sam pitam kada čitam novine od kuda ti komentari i ideje. Mislim da je bitno reći u javnosti da ova Vlada zna što treba napraviti, pokrenut ćemo Hrvatsku, vidjet ćete rezultate jer na kraju oni su ti koji najglasnije govore", izjavio je novinarima Orešković nakon sastanka sa splitsko dalmatinskim županom Zlatkom Ževrnjom, kojega je pohvalio i rekao da ima viziju jer je u Dugopolju vidio sjajne rezultate, što se od praznog i pustog zemljišta može napraviti.

Na upit kako komentira primjedbe splitskog gradonačelnika Ive Baldasara koji mu je zamjerio što danas nije nazočio svečanoj sjednci Gradskog vijeća u povodu Dana Grada, blagda sv. Duje, Orešković je kazao kako mu je prioritet bio upoznati splitsko-dalmatinsku županiju te da će se s Baldasarom sastati danas ili sutra te vidjeti na koji način država može pomoći Splitu.

Hina

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.