Premijer o najavaljenim reformama

Premijer Tihomir Orešković rekao je na početku Oreškovićdanašnje konferencije "Reforma javne uprave – perspektive i izazovi" u zagrebačkom Sheratonu da je reforma javne uprave jedan od prioriteta njegove vlade te da promjene neće biti lake, ali da će rezultati biti vidljivi.

– Efikasna javna uprava nužna je za provedbu reformskih politika koje trebaju dovesti do općeg gospodarskog i društvenog napretka – rekao je Orešković. Cilj mjera je modernizacija javne uprave, unapređenje kvaliteta ljudskih resursa i informatizacija, dodao je, a posebno je istaknuo racionalizaciju sustava agencija.

Što se plaća tiče, spomenuo je načelo "jednaka plaća za jednake kompetencije" i nagrađivanje službenika prema rezultatima.

– Mi nemamo jedan sustav u kojemu možemo za sve koji rade u javnoj upravi i vladi definirati ciljeve, gdje možemo povezati i definirati u kojem smjeru hoćemo ići. Htio bih imati fer sustav, gdje jedan informatičar u jednom ministarstvu koji ima iste kompetencije kao informatičar u drugom Dubravka Jurlina Alibegovićministarstvu ima istu plaću – rekao je Orešković. Najviše bi želio vidjeti, dodao je, stimuliranje bonusima onih koji će se više truditi i imati bolje rezultate.

– Trebat će nam aktivno sudjelovanje i podrška ne samo institucija u sustavu javne uprave, nego i svih relevantnih segmenata društva – rekao je Orešković.

– Ove promjene neće biti lake. Došao sam iz bivše tvrtke gdje smo imali 45.000 zaposlenih, imali smo vrlo teške promjene, a kamoli za jednu ovakvu organizaciju (Vladu, op. a.) – rekao je, dodajući da će, kada je riječ o promjenama, ključ biti dijalog.

– Ovo su temeljne reforme, znam da ćemo imati vrlo uspješne i vidljive rezultate – rekao je Orešković.

Prije njega govorila je Mostova ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, koja je rekla da je za ovakve sveobuhvatne reforme potrebno vrijeme.

– Bez općeg konsenzusa i prihvaćanja rješenja nije moguće postići kvalitetnu i učinkovitu javnu upravu usmjerenu korisnicima, odnosno građanima i gospodarstvu – rekla je, dodajući da osobno misli da je riječ o ambicioznim mjerama.

Bojan Arežina
Vecernji.hr

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.