Ministar graditeljstva i prostornog uređenja o aktualnim pitanjima

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja KuščevićLovro Kuščević u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” odgovorio je na mnoga pitanja – od onih o suradnji s Mostom, reformskom paketu koji se priprema za Europsku komisiju, POS-ovim stanovima, energetskoj obnodi do pitanja zaštićenih najmoprimaca.

Na početku emisije komentirao je medijsku prašinu koju je podigao pozdravivši jučer novinare s pozdravom “Hvaljen Isus”. To je jedan uobičajen pozdrav koji oduvijek koristim i ne bih tome pridavao pažnju. Neuobičajeno mi je da je jedan pozdrav izazvao takvu medijsku pažnju. No slobodno smo društvo – svatko može pisati i govoriti što hoće, rekao je ministar.

Podsjetimo, ministar graditeljstva Lovro Kuščević novinare je pozdravio vjerskim pozdravom “Hvaljen Isus i dobar dan”, kazao je na početku konferencije za medije Lovro Kuščević.

Isto je učinio i u odjavi konferencije porukom novinarima: “Hvala lijepa, Bog vam dao zdravlja!”

Neki mediji zbog ovog pozdrava su se obrušili na ministra.

I za svoju izjavu “gradimo mostove” rekao je da je izvučena iz konteksta. Pri tome sam mislio na sastanak ministra Olega Butkovića u Sarajevu na kojem je rečeno da je gradnja pelješkog mosta neupitna, dodao je Kuščević. Izrazio je nezadovoljstvo brzinom provođenja reformi, a razloge tome vidi upravo u Mostu za koji kaže da je sastavljen od puno individualaca kojima treba puno vremena da donesu neku konkretnu odluku. Stoga je zaključio da je suradnja s Mostom dobra, ali malo otežana. S nekim ministrima iz Mosta lakše surađujem, a s nekim Energetsko certificiranjeteže, istaknuo je. Prema njegovim riječima, eventualno preslagivanje u Vladi ovisit će o saborskoj većini.

Ciljevi ministarstva graditeljstva

Kao glavni cilj svog ministarstva naveo je spajanje katastra i zemljišnih knjiga što je i jedna od reformskih mjera pripremljenih za Europsku komisiju. Hrvatska se nalazi u nezavidnoj situaciji zbog nerada prošle vlade, naglasio je KUšćčević te dodao da će spajanje ubrzati dobivanje građevinskih dozvola a samim time potaknuti investitore koji žele poslovati u Hrvatskoj.

Rekao je da je proces legalizacije pokrenula HDZ-ova, vlada SDP-a ga je samo nastavila. Zbog izmjena koje je Milanovićeva vlada unijela u zakon danas imamo zgrade koje su legalizirane a nisu upisane u katastar, rekao je ministar.

Govoreći o projektima energetske učinkovitosti, Kuščević je rekao kako se za njih planira iz europskih fondova povući 200 milijuna eura, a država će osigurati još 150. Potpisali smo 12 ugovora za obnovu škola i vrtića. U izradi je program za obnovu stambenih zgrada za koji je osigurano 100 milijuna eura. Moramo educirati naše građane da prate natječaje i apliciraju za njih. Imamo nekoliko programa za javne ustanove, privatne kuće i stambene zgrade. Uspjeli smo alocirati velika sredstva u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a. Imali smo velikih problema oko povlačenja novca zato što prijašnje vlade kreditina komplicirane procese koje je postavila Europska komisija postavljale su i dodatne uvjete, rekao je ministar.

Zakon o javnoj nabavi treba promijeniti

Istaknuo je kako treba mijenjati Zakon o javnoj nabavi – treba ga pojednostaviti – ne može najjeftinija ponuda biti i najbolja, smatra ministar.

S modelom gradnje POS-ovih stanova se nastavlja iako s nekim izmjenama – na način da će se graditi samo na državnom zemljištu, uvođenjem socijalnog momenta, postavljanjem drugačijih uvjeta dobivanja i korištenja stanova.

Najavio je da će Vlada iduće godine krenuti sa zakonom o sufinanciranju stambenih kredita u koji će također biti ugrađena socijalna komponenta i pronatalitetna politika.

Problem zaštićenih najmoprimaca ova Vlada može i mora rješiti, naglasio je Kuščević te dodao da Hrvatska mora plaćati za zlodjela koja je činila komunistička država. Vlasništvo je svetinja i ljudima moramo vratiti ono što je njihovo, rekao je ministar te dodao da će se svakako voditi računa o socijalnim skupinama koji žive u tim stanovima.

Hrt.hr

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.