Hasanbegović o Jasenovcu

Osobno pozivam sve da dođu u petak na državnuZlatko Hasanbegovićkomemoraciju u Jasenovac da civilizirano i u miru odamo počast svim nevinim žrtvama jasenovačkog logora – rekao je danas u Jasenovcu ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji je bio u radnom posjetu Javnoj ustanovi Spomen područje Jasenovac.

- Došao sam se upoznati s radom ustanove, problemima i očekivanjima od Ministarstva kulture, kao i s pripremama za službenu komemoraciju koju ćemo održati u petak – dodao je ministar kulture istaknuvši da je i ranije bio u Jasenovcu zbog svog zanimanja povjesničara.

Osvrnuo se i na ovogodišnje odvojene komemoracije u Jasenovcu.

- Žalim što je do toga došlo. Udruge ističu tri razloga za nesudjelovanje na službenoj komemoraciji. Prvi su razlog ekscesi koji se događaju u društvu. Iza njih država nikada nije stajala i jasno se od njih ogradila, a slični postoje i u razvijenim državama Europske unije. Drugi je pitanje stalnog postava Spomen područja Jasenovac. Taj je postav od 2006. godine i dobio je brojna priznanja. I bivša je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić otklanjala mogućnost promjene postava obzirom ga je struka ocijenila vrlo dobrim. Mislim da se svaki postav protekom vremena može i treba mijenjati, ali o tome treba odlučivati muzejska struka i povjesničari. Neki kažu da se ovog postava ne bi sramio ni Ante Pavelić, ali izraelski predsjendik Shimon Perez rekao je da je on sjajan i pismeno ga pohvalio. Treći razlog je neimenovanje Savjeta ustanove. Savjet ne postoji već dvije i pol godine i u tom razdoblju nitko do danas nije bojkotirao komemoraciju. U ministarstvu smo zatekli u proceduri prijedlog izmjene zakona o načinu imenovanja Savjeta Spomen područja Jasenovac i razmotrit ćemo te promjene – rekao je ministar Hasanbegović koji je na spomen obilježju položio i vijenacJakov Sedlaržrtvama Jasenovca.

Na novinarsko pitanje o primjedbama na nereagiranja prilikom uzvika na stadionima Hasanbegović je rekao kako to pitanje treba postaviti ministru unutarnjih poslova.

O filmu Jakova Sedlara

- Osobno mislim da se ekscesne pojave tog tipa ne mogu suzbiti represijom, nego se trebaju suzbijati obrazovanjem i kućnim odgojom. Moderna hrvatska država ni na koji način nije sljednik zločina počinjenog u 2. svjetskom ratu od strane zločinačkog režima, niti je sljednik same NDH. Moderna hrvatska država nastala je 1990. godine na ideji prava naroda na samoodređenje i obranjena u Domovinskom ratu. To su stvarni temelji moderne hrvatske države, ali važno je i da moderna Hrvatska istakne jasni diskontinuitet sa svim režimima koji su imali zločine pa tako ne smije biti sljednik zločina jugo komunizma - istaknuo je JasenovacHasanbegović. Osvrnuo se i na Sedlarov film o Jasenovcu istaknuvši kako ga je gledao samo jednom, na premijeri.

- Ja nisam filmski kritičar, ali svaki film u kojem se pojavljuju neautentične stvari sigurno ne pridonosi istini - rekao je Hasanbegović.

Ravnateljica Spomen područja Nataša Jovičić istaknula je kako je ovo prvi službeni posjet jednog ministra kulture ustanovi. I ona se osvrnula na odvojene komemoracije.

- Mislim da ovo nije mjesto za rasprave. Komemoracije moraju biti u tišini, uljudbene i posvećene stradalima, a ne politički govori. Počelo je sve i ranije, prvi puta se fućkalo bivšoj premijerki Kosorici,a lani izaslaniku predsjednice Branku Lustigu. Meni je to bilo strašno, no nitko tada nije reagirao na fućkanje čovjeku koji je preživjeo logore smrti. Ove godine neće biti nikakvih govora na komemoraciji - rekla je Jovičić dodavši da usitinu ima problema s relativizacijom događanja u 2. Svjetskom ratu.

- Ja sam ovdje 14 godina i nisu ti problemi počeli nedavno. Znate da je bilo i prijetnji i svega meni i djelatnicima. Svaka Vlada se treba ograditi od događaja kojima smo svjedočili na stadionima i slično. No, ne mogu reći da se ova Vlada nije ograđivala. Učinila je to jasno i predsjednica, ali i ministar Hasanbegović - rekla je Nataša Jovičić potvrdivši kako predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neće, zbog službenog puta, nazočiti službenoj komemoraciji u petak. Ona će, rečeno je, Jasenovac obići naknadno.

Danijela Prerad
Vecernji.hr

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.