Kurikularna reforma

Klub zastupnika HSLS-a i nezavisna zastupnica Kosor RusakGordana Rusak u četvrtak su izrazili bezrezervnu podršku kurikularnoj reformi, a čelnik HSLS-a Darinko Kosor upozorio je kako nije dobro da se oko te teme politika ideološki opredjeljuje.

“Obrazovanje i znanost jedna su od najvažnijih stvari u našem društvu i mislim da država koja ne ulaže u obrazovanje nema niti gospodarsku, a niti bilo kakvu budućnost. Stoga izražavamo jasnu i bezrezervnu podršku reformi i timu na čelu s gospodinom Jokićem, te želimo da reforma ide dalje”, rekao je Kosor na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Zadovoljni su, kaže, i sadržajem koji je napravljen te smatraju da je on dobro napravljen. “Jedino što tražimo da se promijeni je mogućnost izbornosti modula, jer se zalažemo za model koji naglasak stavlja na prirodne i tehničke znanosti budući da to stvara novu vrijedost”, rekao je Kosor.

Kaže kako nema ništa protiv društvenih znanosti, ali se ne može dozvoliti da 90 posto djece bira ono što je lakše, pa se kroz obrazovanje stvaraju samo budući pravnici, sociolozi i filozofi.

Princip spirale

Govoreći o Boris Jokićsadržaju reforme, Gordana Rusak je rekla kako posebno pozitivan stav izražavaju o načinu usvajanja znanja. To se, kaže, odnosi na princip usvajanja znanja po principu spirale, odnosno da se znanja učenika nadograđuju od osnovne i srednje škole, te imaju poveznicu prema visokom obrazovanju.

“Nije dobro da se oko kurikularne reforme ideološki opredjeljujemo jer ona nema veze s ideologijom”, zaključio je Kosor.

Članovi Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora suglasni su kako se reforma obrazovanja treba provesti, ali imaju različito mišljenje o brzini provedbe Cjelovite kurikularne reforme o kojoj su u utorak raspravljali na tematskoj sjednici na kojoj su sudjelovali i predstavnici struke i njezinih institucija.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar izjavio je novinarima u utorak, nakon sjednice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora, da “nema šanse da Kurikularna reforma propadne”, ali i objasnio kako je provedena javna rasprava preduvjet da se prijavimo za novac iz Europskoga socijalnog fonda za provođenje te reforme.

Hina

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.