Komemoracija u Jasenovcu

Koordinacija židovskih općina te Srpsko narodno Tihomir Orškovićvijeće odat će počast žrtvama Jasenovca ovog petka. Neće sudjelovati na državnoj komemoraciji idućeg petka zbog, kako kažu, sveprisutne relativizacije ustaštva u društvu.

Pokušaj predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da ih uvjeri u suprotno na današnjem sastanku nije uspio, iako se u njezinu uredu nadaju da se odluka još može promijeniti.

Na prijepore oko komemoracije u Jasenovcu reagirao je i premijer Tihomir Orešković. Vlada i ja osobno osuđujemo zločine počinjene od strane ustaškog režima. Dan 22. travnja je dan sjećanja i odavanja počasti nevinim žrtvama logora Jasenovac, za kojeg je i blaženi kardinal Stepinac ustvrdio da je bio najveća ljaga za Hrvatsku. Žao mi je što se ta prigoda koristi za politizaciju koja je neprimjerena te vodi do novih podjela u društvu. Sve to ne samo da vrijeđa žrtve i njihove obitelji nego i nanosi veliku štetu Hrvatskoj, kazao je Orešković.

Predsjednica poziva na zajedništvo - 'alternativna' komemoracija u Jasenovcu

U Hrvatskoj je boravio i posebni izaslanik SAD-a za pitanja holokausta Nicholas Dean. Susreo se s predsjednicom Grabar-Kitarović. Teme razgovora bile su pitanje oduzete židovske imovine, edukacija o holokaustu i odavanje počasti žrtvama.

Da budem sasvim jasna, NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naraoda, a ustaški režim bio je zločinački režim. Antifašizam je u temeljima hrvatskog ustava, a moderna hrvatska država izrasla je na temeljima Domovinskog rata pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana, izjavila je nakon susreta predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Građane je pozvala na ukidanje podjela u vezi s ideološkimGrabar Kitarović Kolindapitanjima - cilj je 'razgovarati sa svima, smiriti tenzije, kako bi se dostojno i s punim uvažavanjem i pijetetom odala počast žrtvama Jasenovca.

U Uredu predsjednice održan je sastanak na kojem su bili predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus. Sugovornici su se složili s inicijativom predsjednice o nužnosti otvaranja dijaloga i rasprave o svim otvorenim pitanjima i problemima manjinskih zajednica u RH. Prilikom susreta razgovaralo se o porastu netolerancije i povišenih tonova kojima svjedočimo, apozvali su na sklad i pronalaženje zajedničkog odgovora na te izazove, priopćeno je s Pantovčaka.

'Alternativna' komemoracija u Jasenovcu tjedan dana prije

Koordinacija židovskih općina Hrvatske priopćila je da će komemoraciju u Jasenovcu održati u petak 15. travnja. Neslužbenoj komemoraciji možda se priključe i predstavnici SNV-a i Saveza antifašista Hrvatske (SABA). I iz SDP-a se neslužbeno doznaje da bi na 'alternativnu' komemoraciju žrtvama ustaškog logora mogao doći i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji bi time također izbjegao sudjelovanje na službenoj komemoraciji, koja će se održati 22. travnja.

'Židovska općina Zagreb ide 15. travnja na komemoraciju', potvrdio je nakon sastanka na Pantovčaku Ognjen Kraus. 'Unatoč oštroj poruci predsjednice, još se ništa nije učinilo. Ustaški režim mora se oštro osuditi, a ne da se takva stvar stavlja pod tepih', dodao je.

S tim se složio i Milorad Pupovac. 'SNV neće sudjelovati na službenoj komemoraciji u Jasenovcu. Predsjednica je zainteresirana za dijalog, cijenimo njezin poziv, ali neki drugi nisu imali potrebu za razgovorom', kazao je.

Hrt.hr

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.