Odgođena odluka o rezanju sredstava tzv. civilnim udrugama

Vlada je odgodila donošenje odluke o kriterijima za raspodjelu prihoda od igara na sreću za ovu godinu, kojom se predlaže veće izdvajanje za socijalne i humanitarne djelatnosti, javlja HRT.

Najava donošenja uredbe izazvala je reakciju dijela članova Savjeta za razvoj civilnog društva, savjetodavnog tijela Vlade, te organizacija civilnoga društva koje su jučer, a i danas uoči sjednice pred Banskim dvorima tražili odgodu donošenja uredbe i razgovor o kriterijima raspodjele na Vladinom Savjetu.

Ministar financija Zdravko Marić složio se s kritikom da se uredba trebala donijeti prije donošenja proračuna za ovu godinu, a do toga nije, kaže, došlo zbog objektivnih okolnosti. Obećao je da se to ubuduće "u redovnim procedurama neće dogoditi". No dodaje da novac ostaje upravo onim udrugama za koje se zamjera da su zakinute, a to je za brigu o mladima, populacijsku politiku, kulturne i sportske djelatnosti, branitelje, rekao je.

Prema uredbi, više novca bit će za programe i projekte namijenjene za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Organizacije koje se bave takvom djelatnošću dobit će 19,68%, dok su u prošloj godini dobivale 10,39% lutrijskog novca.

Povećava se i novac za pronatalitetnu politiku, što uključuje programe za mlade, te za udruge koje se bave potrebama osoba s invaliditetom. Smanjuje se pak stopa izdvajanja u sklopu programskog područja "Razvoj civilnoga društva" i to s 14,21% novca u prošloj godini, na 4,41%. Vlada u obrazloženju uredbe ističe kako su povećane stope izdvajanja u sklopu drugih programskih područja radi usmjeravanja novca na prioritetna područja.

Vlada obustavlja sanaciju bolnica

Vlada je donijela odluku o obustavi postupka sanacije u 31 zdravstvenoj ustanovi, nakon čega će te ustanove biti vraćene osnivačima. Sanacija se obustavlja za pet kliničkih bolničkih centara, dvije kliničke bolnice, dvije klinike te 18 županijskih bolnica.

Ministar zdravlja Dario Nakić izjavio je da se u tu zakonsku izmjenu išlo jer sanacija zdravstvenih ustanova nije postigla svoj učinak, pa je nastavak nesvrsishodan. Ustvrdio je da sva dugovanja neće opteretiti osnivače zdravstvenih ustanova, već će se pitanje dugova rješavati dogovorom između Ministarstva i osnivača ustanove u sanaciji.

hkv

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.