Promjene u Ministarstvu zdravlja

Radno vrijeme od 8 do 16 sati i obveza rješavanja Dario Nakićpredmeta odnosno upita u roku od 30 dana zahtjev je koji je svojim službenicima u Zagrebu postavio ministar zdravlja dr. Dario Nakić. Na jučerašnjem sastanku sa zaposlenicima ministar je objasnio, kako neslužbeno doznajemo, da su to mjere kojima želi povećati učinkovitost. Neovisno o takvom obrazloženju, ima i nezadovoljnih novim pravilima rada u Ministarstvu zdravlja, a posljednja riječ u tome bit će ona Ministarstva uprave. Naime, s te adrese treba stići “blagoslov” zahtjeva za ovakve izmjene Pravilnika o radnom vremenu Ministarstva zdravlja koji im je ministar Nakić uputio jučer. Time se ukida klizno radno vrijeme, a kako doznajemo, ministar zdravlja poručio je zaposlenicima da je takav način rada neučinkovit jer neki zaposlenici na posao dolaze u osam, drugi u devet sati, a odlaze u 16 odnosno 17 sati, što znači barem dva sata izostanka komunikacije dnevno. Poručio im je i da izraze svoje mišljenje o tom prijedlogu, a zahtjev je već poslan i nova se pravila očekuju već ovih dana.

Drugo je pravilo uvođenje obveze rješavanja predmeta u roku od 30 dana neovisno o njihovu ishodu. To bi u praksi trebalo značiti da, ako je Ministarstvu zdravlja poslan kakav upit, dokumentacija ili zahtjev, na njega se mora odgovoriti u 30 dana. Hoće li ministar zdravlja moći provesti ovakvu izmjenu pravila rada u djelo ipak je na ministrici Dubravki Jurlina Alibegović.

– Ljudi očekuju da provodimo reforme, a država ne može funkcionirati ako se njezine institucije ne poštuju, ali i institucije svojim radom moraju opravdati povjerenje građana – ministrova je poruka s jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu zdravlja.

Opiranja izmjenama zasigurno neće nedostajati, a ministar Nakić već je, podsjetimo, uveo nova pravila i u radnom vremenu bolničkih liječnika koji imaju obvezu osobno davati informacije odjelnim pacijentima zadnji sat radnog vremena.

Ivana Rimac Lesički
Vecernji.hr

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.