Reforma sustava lokalne samouprave

Vlada Tihomira Oreškovića odlučila je početi s Tihomir Oreškovićreformama sustava lokalne samouprave. Prema zasad nepotvrđenim informacijama, na razmatranju su izmjene Zakona u plaćama u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, čime bi se smanjile plaće mnogih od 30.000 službenika i namještenika u županijama, gradovima i općinama.

Navodno je cilj Vlade konačno zaustavljanje neprekidnih zapošljavanja u lokalnoj samoupravi, gdje je obično dolazilo do najvećih promjena nakon svakih novih izbora jer je svaka nova struktura zapošljavala svoje ljude, dok se istodobno zbog ugovora o radu nisu uspijevali “riješiti” starih zaposlenika iz prethodne postave. Mnogi su upozoravali da upravo takvo “uhljebljavanje” najviše koči novim investicijama i poslovima, a uz to problem je i što se zakon iz 2010. godine – prema kojemu su sredstva za plaće zaposlenika u lokalnoj samoupravi ograničena na najviše 20 posto prihoda poslovanja koje je ista ta samouprava ostvarila u prethodnoj godini – ne poštuje.

Vlada planira taj iznos ograničiti na 15 posto ostvarenih prihoda u prethodnoj godini, što bi značilo da bi se, ako se zadrži isti broj zaposlenih, plaće morale smanjiti za četvrtinu. To bi moglo dovesti do spajanja općina ili njihovog povezivanja na višoj razini, čemu se mnogi protive, piše Jutarnji list.

Narod.hr

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.