Vlada protiv smanjenja proračuna političkim strankama

Predsjednik Kluba zastupnika Mosta Ivan Kovačić Proračunizrazio je nezadovoljstvo što Vlada ne želi prihvatiti amandman Mosta i HSLS-a kojim traže da se oko 15 milijuna kuna uzme političkim strankama i preusmjeri za znanost.

Očito se amandmanu protivi Domoljubna koalicija s kojom je Most sastavio Vladu, a Kovačić poručuje kako smatra da bi se stranke ipak trebale solidarizirati sa stanjem u državi. – Ako se već skidalo na pojedinim stavkama iz određenih resora, smatram da bi se možda trebalo skinuti i strankama, s obzirom na zastupljenost u Hrvatskom saboru. I to ne samo da bi se trebalo skinuti, nego se čak ovim proračunom taj iznos i povećao jer je zakon potpuno pogrešan. Apsolutni je apsurd zakon koji govori da bi se strankama trebalo davati 0,05 posto od rashoda jer što su država i političari rastrošniji, to bi stranke trebale dobiti više novca. Zato je prijedlog Mosta i HSLS-a da se onaj dio 0,05 posto ukupnih rashoda promijeni na 0,05 poreznih prihoda. Dakle, ako država dobro radi, mogu i stranke dobiti. Ovim oni ne gube mnogo od onog što su prošle godine dobili, jedno 6-7 milijuna kuna – objasnio je Kovačić.

Petrov je nadglasan

Na komentar kako je čelnik Mosta Božo Petrov potpredsjednik Vlade, Kovačić je kazao da je nadglasan u Vladi te dodaoBožo Petrovkako se još nada da će se nešto promijeniti do glasovanja o proračunu i amandmanima u ponedjeljak. Nije želio komentirati sukobe prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka s ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem oko potrebnih smjena u policiji. Na istu temu, Mostov zastupnik Miro Bulj naglašava da je Vlaho Orepić ministar, a ne Karamarko koji stalno proziva Orepića. – To nije problem unutarnjih poslova, to je problem onog koji ga proziva. Ne bi trebao biti nikakav sukob, ja ne vidim sukob. Ako Karamarka nešto smeta i vidi problem, to je njegov problem, a u svakom slučaju sve je jasno, ministar je Vlaho Orepić – brani Bulj ministra iz Mostove kvote.

I dok su Mostovci uz svog ministra, član Domoljubne koalicije i predsjednik HSP-a AS Ivan Tepeš je na strani Karamarka. – Ja tu ne vidim nikakvih problema, zna se jasno koje su ingerencije gospodina Karamarka u Vladi, a koje ministra unutarnjih poslova. I podržavam tu gospodina Karamarka u njegovoj ocjeni kako prvi potpredsjednik Vlade zadužen za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ipak mora imati nekog utjecaja i mora usko surađivati s ministrom unutarnjih poslova – tvrdi Tepeš.

Tea Romić
Vecernji.hr

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.