Sindikati traže povećanje plaća za šest posto 

Vlada je na redovitoj sjednici imenovala Božo Petrovpregovaračke odbore za pregovore sa sindikatima o izmjenama kolektivnih ugovora za javne službe i državne namještenike te o osnovici plaće za zaposlene u tim službama. Za predsjednika tih odbora predložen je potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić izvijestila je kako je u skladu sa smjernicama Bruxellesa novac za materijalna prava zaposlenih u javnom sektoru u 2016. smanjen te kako je potrebno početi pregovore. Sindikati državnih i javnih službi traže povećanje plaća za šest posto, na temelju sporazuma o rastu osnovice za plaće u slučaju rasta BDP-a za dva i više posto u dva kvartala. U Vladinu prijedlogu proračuna za ovu godinu nije planirano za tu svrhu potrebnih 1,8 milijardi kuna. Osiguran je novac za rast plaća od 0,5 posto po godini staža te za radnike koji čekaju isplatu minimalnih plaća, prema Zakonu o osiguravanju potraživanja zbog stečaja poslodavca. Prema ranijim najavama, pregovori Vlade i sindikata trebali bi početi 21. ožujka.

Elektronsko uredsko poslovanje

Zaključkom Dubravka Jurlina Alibegovićo službenom dopisivanju tijela državne uprave u neupravnim stvarima Vlada je odredila da se, do sveobuhvatnog uređenja elektroničkog uredskog poslovanja u tim tijelima, a radi žurne potrebe smanjenja troškova otpreme neupravnih akata i drugih materijala, privremeno uredi primanje i otpremanje neupravnih akata preko elektroničke pošte (e-maila). Ministrica uprave Dubravka Jurilina Alibegović kaže kako se očekuje da će se na taj način uštedjeti oko 24 milijuna kuna.

Vlada je prihvatila prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o osnivanju Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Agencija za regionalni razvoj pripaja se Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), izvijestio je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić. Nacionalnim koordinatorom za programe pomoći i suradnje s Europskom unijom, umjesto Jakše Puljiza, imenovana je Tolušićeva zamjenica Sonja Bošnjak.

Vlada je također Saboru poslala prijedlog da se 2016. proglasi 'Godinom Nikole Šubića Zrinskog'.

Hrt.hr

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.