Na sastanke dolazi spreman: Premijer je održao brifing i ostavio dobar dojam

Sastanci Europskog vijeća, na kojima premijeri, predsjednici i kancelari predstavljaju svojih 28 država članica EU, koncipirani su tako da prije njihova početka državnici odlaze na stranačke skupove, ovisno o Oreskovic1tome pripadaju li europskim pučanima, socijalistima, liberalima ili nekoj drugoj političkoj grupaciji, no novi hrvatski premijer Tihomir Orešković, kao nestranački premijer, uskraćen je za tu priliku.

Umjesto njega na pripremni skup europskih pučana u četvrtak je otišao Tomislav Karamarko, no zato je premijer Orešković na samom summitu, čini se, ostavio puno srdačniji dojam i porazgovarao sa znatno više svojih kolega nego što je to obično činio bivši premijer Zoran Milanović. Milanović je izbjegavao bilateralne susrete na marginama summita, dok je Orešković imao jedan takav s britanskim premijerom Davidom Cameronom, ali to je možda više rezultat specifičnosti ovotjednog summita na kojemu je Cameron morao osigurati podršku svih 27 kolega za reformu članstva svoje zemlje u EU.

No Orešković je, za razliku od Milanovića, spremno otišao i na pripremni sastanak Višegradske skupine. Prvog dana summita premijer Orešković snimljen je u neformalnom druženju s nizozemskim premijerom Markom Rutteom, koji je nešto rukom pokazivao na Oreškovića kao da govori: “Ovo je naš bivši sugrađanin, iz Amsterdama”, a Cameron, koji je hodao s njima, smijao se, kao i Orešković. Hrvatski premijer snimljen je i u razgovoru s talijanskim Matteom Renzijem, a i s mađarskim Viktorom Orbanom. Kako neslužbeno doznajemo, diplomati iz Stalnog predstavništva RH pri EU zadovoljni su što je Orešković uoči summita imao s njima vrlo detaljan brifing, što je vrsta pripreme za summit koja se za vrijeme bivšeg premijera, kažu, nije prakticirala. Općenito, Orešković ostavlja dojam pripremljenosti za sastanke.

Tomislav Krasnec
Večernji list

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.