Turbulentan mandat

U ministarskom mandatu Ranka Ostojića odlukom disciplinskih sudova Ministarstva unutarnjih poslova zbog korupcije otkaz je dobilo 56 policajaca. ranko ostojićNajviše je “prljavih” policajaca ulovljeno u najvećoj Policijskoj upravi – zagrebačkoj – gdje je bez posla ostalo njih desetero, a među njima je i jedan rukovoditelj.

U toj je upravi još 16 policajaca (od kojih pet rukovoditelja) bilo prijavljeno zbog povreda službene dužnosti koja ima obilježja korupcije. U MUP-u objašnjavaju da su to “neizvršavanje, nesavjesno ili nemarno izvršavanje obveza; nezakonit rad, zloporaba položaja ili prekoračenje ovlasti te odavanje podataka neovlaštenim osobama”. Najviše su “uspjeha” policijske prijave protiv kolega polučile u PU bjelovarsko-bilogorskoj u kojoj je bez posla ostalo svih devetero prijavljenih. Stopostotna uspješnost bila je i u PU koprivničko-križevačkoj u kojoj se pokazalo da su sva tri prijavljena policajca bila i odgovorna.

U PU međimurskoj i PU brodskoj-posavskoj bila su prijavljena po dva policajca, a u PU krapinsko-zagorskoj i PU šibensko-kninskoj po jedan policajac. Svi su ostali bez posla. Najviše je prijavljenih policajca bilo u PU dubrovačko-neretvanskoj – 29. No, državna služba prestala je jednom rukovoditelju i dvojici policajca. Od 11 prijavljenih policajca u PU osječko-baranjskoj (među kojima je bio i jedan rukovoditelj), otkaze je dobilo troje policajca.

Disciplinski sud

Na disciplinski sud išlo je i 14 policajca iz PU vukovarsko-srijemske (od toga šest šefova), a bez posla su ostala četiri policajca. U PU splitsko-dalmatinskoj od 10 prijavljenih njih sedmero završilo je na cesti. Bilo je prijavljeno i devet policajaca iz PU primorsko-goranske (jedan rukovodeći).

Odgovornost je utvrđena za njih troje. Pokazalo se i da su od četiri prijavljena policajca u PU sisačko-moslavačkoj odgovorna bila dvojica, baš kao i u PU karlovačkoj gdje je bio isti omjer prijavljenih i krivih. Otkaza je bilo i u Ravnateljstvu policije – od devet prijavljenih dvoje više ne radi.

Marina Borovac
Vecernji.hr

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.