Zakon je konzumiran

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je pismo upozorenja Europske komisije vezano za konverziju kredita u "švicarcima" istaknuvši da je ona provedena u skladu sa zakonom.

Konverzija je u gotovo cijelom iznosu i obujmu kod malo više od 94 posto korisnika kredita u "švicarcima" provedena, krediti su konvertirani u eurske ili kunske i tu nema povratka. Zakon je, dakle, gotovo u potpunosti konzumiran, kazao je Marić.

Dodao je da će se rješenje tražiti u dijalogu s Komisijom i hrvatskim bankama, ali da će prioritet biti zaštita hrvatskog proračuna i poreznih obveznika.

Europska komisija poslala je Vladi upozorenje zbog Zakona o konverziji kredita jer smatra kako je sav trošak nepotrebno prebačen na banke. Zakon je donijela vlada Zorana Milanovića, a za njega je glasovao i HDZ.

Možete biti sigurni da ćemo učiniti sve što je u okviru naših mogućnosti i ovlasti da bi se zaštitio kako državni proračun tako i svi mi porezni obveznici, odnosno da se taj ukupni efekt ne bi prelio u nekakvom značajnijem obliku na sve nas. Dakle, zaštita državnog proračuna i poreznih obveznika je primarna, naglasio je Marić.

Dodao je i da pismo EK shvaća ozbiljno, da ovaj problem stvara za Hrvatsku svojevrsni reputacijski rizik, ali mi smo suverena zemlja i moramo prije svega brinuti o svojim interesima.

Hrt.hr

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.