Zapošljavanje u EU

Zapošljavanje u Europskoj uniji i eurozoni ubrzalo je u drugom tromjesečju, pokazale su u utorak nove procjene Eurostata, odražavajući nastojanja kompanija da uhvate korak sa snažnom potražnjom nakon ublažavanja mjera suzbijanja pandemije.

Broj zaposlenih u EU i eurozoni porastao je u razdoblju od travnja do lipnja za 0,7 posto u usporedbi s prethodna tri Rastmjeseca, izračunao je europski statistički ured, povisivši procjenu od sredine kolovoza za 0,1 odnosno 0,2 postotna boda.

U prvom kvartalu broj zaposlenih smanjio se na oba područja za 0,2 posto.

Vlade su ovoga proljeća ubrzale cijepljenje protiv covida 19 i ublažile mjere suzbijanja pandemije, što je oslobodilo potražnju pa su kompanije počele pojačano zapošljavati kako bi proširile proizvodne kapacitete.

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, na vrhuncu prvog vala pandemije, broj zaposlenih uvećan je ovoga proljeća za 1,9 posto u EU-u, čime je Eurostat povisio dosadašnju procjenu za 0,1 postotni bod, te za 1,8 posto u eurozoni.

U prvom kvartalu bio je manji za 1,6 posto u EU, te za 1,8 posto u eurozoni nego u tromjesečju neposredno uoči izbijanja pandemije.

Prema sezonski prilagođenim podacima, Eurostat procjenjuje da je u drugom ovogodišnjem tromjesečju u EU zaposleno bilo 207,5 milijuna građana, od čega njih 159 milijuna u eurozoni.

U odnosu na četvrto tromjesečje 2019., prije pandemije covida 19, njihov je broj u EU smanjen za dva milijuna, te za 2,1 milijuna u eurzoni, izračunao je europski statistički ured.

Usporavanje u Hrvatskoj

Najsnažniji rast broja zaposlenih na kvartalnoj razini bilježila je u razdoblju od travnja do lipnja Latvija, za 5,7 posto. Slijedi Grčka s 2,8 posto, te Danska i Portugal, za 1,9 posto.

U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju broj zaposlenih porastao samo 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je uvećan za 0,6 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Manji broj zaposlenih u usporedbi s prethodna tri mjeseca bilježile su samo Estonija i Španjolska, za 1,1 odnosno 0,9 posto.

U usporedbi s drugim tromjesečjem 2020. i vrhuncem prvog vala pandemije, najviše je porastao broj zaposlenih u Mađarskoj, za 5,2 posto. Slijede Portugal, Austrija i Španjolska s rastom broja zaposlenih za 4,3 posto.

U Hrvatskoj broj zaposlenih bio je u razdoblju od travnja do lipnja veći za 1,7 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i porastao je na godišnjoj razini prvi puta od početka prošle godine. U prva tri ovogodišnja mjeseca pao je 2,1 posto.

Pad broja zaposlenih na godišnjoj razini bilježile su ovoga proljeća samo Rumunjska i Slovačka, za 7,8 odnosno 0,4 posto.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.