Izvoz u SAD je 411, a u Kinu samo 107 milijuna eura

Zastupnik Domovinskog pokreta dr. sc. Stjepo Bartulica komentirao je na Fabooku Plenkovićevu izjavu kako Hrvatska ima bolje trgovinske odnose s Kinom, nego sa SAD-om. Plenković - KinaOno što je Plenković zatajio je odnos uvoza i izvoza. Poruku prenosimo u nastavku.

Još nije jasno zbog čega je Plenković toliko privržen komunističkoj Kini.

Jučer izjavljuje kako je trgovina s SAD-om prošle godine iznosila 0.6 milijardi a s Kinom milijardu. Po tome ispada kako nam je Kina bolji partner. Je li to doista tako?

Prema državnom zavodu za statistiku (svi iznosi su u milijunima eura) za 2019. godinu uvoz iz Kine je 716, izvoz 107. Minus je 609! Uvoz iz SAD-a je 179, a izvoz u SAD je 411. Plus 232!

Dakle, po svemu SAD nam je neusporedivo bolji partner, četiri puta više izvezemo u SAD nego Kinu. I ova Plenkovićeva izjava pokazuje kako i u kojoj mjeri manipulira. U vrijeme kad SAD ali cijeli zapadni svijet resetira odnose s Kinom, naša vlada i dalje vidi tu zemlju kao strateški partner. To će Kinezi i dalje dobro naplaćivati.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.