Pad industrijske proizvodnje

U Hrvatskoj je u srpnju industrijska proizvodnja pala deveti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no njezin pad od 1,6 posto nešto je blaži nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak da je industrijska proizvodnja u srpnju porasla 5,6 posto u padodnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lanjski srpanj pala 1,6 posto.

To je već deveti mjesec zaredom kako je proizvodnja pala, ali sporije nego mjesec dana prije, kada je skliznula 1,8 posto.

"Obujam industrijske proizvodnje usporio je s godišnjim stopama pada koje kontinuirano datiraju još od studenog prošle godine", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Pad proizvodnje u srpnju na godišnjoj razini zabilježen je u dva od pet sektora, a najviše, 9,3 posto, u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju. Proizvodnja intermedijarnih proizvoda skliznula je, pak, 2,6 posto.

S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda skočila je 14,7 posto, a s rastom od 2,1 posto slijedila je proizvodnja energije.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, za 1,7 posto.

U prvih sedam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 5,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Kontrakcija domaće potražnje, kao i niži izvoz robe, i u nastavku će se godine odražavati kroz negativne godišnje stope rasta industrijske proizvodnje. Tijekom 2021. očekujemo oporavak industrijske proizvodnje, ali niska konkurentnost i produktivnost domaće industrije te razina tehnološke intenzivnosti ostat će glavna prepreka snažnijem razvoju i višim stopama rasta”, zaključuju analitičari RBA.

Podaci najavljuju pad gospodarstva i u trećem kvartalu

Pad proizvodnje u srpnju, kao i nedavni podaci o padu potrošnje u trgovini na malo, najavljuju pad gospodarstva i u trećem tromjesečju.

To znači da će gospodarstvo i službeno uroniti u recesiju, koja se definira kao pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) dva kvartala zaredom.

Prošloga je tjedna, naime, objavljeno da je u drugom tromjesečju BDP pao rekordnih 15,1 posto na godišnjoj razini, što je prvi pad gospodarstva od polovice 2014. godine.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.