Marić o gospodarskim mjerama

Ministar financija, Zdravko Marić, obratio se medijima nakon sjednice Vlade i prokomentirao mjere u gospodarstvu i njihov učinak u različitim sektorima.

- Jako se puno izračuna radi ovih dana. Od onog sastanka smo krenuli s prvim paketom mjera i rekli smo da niti je MArićmogućnost niti su okolnosti da ne treba raditi kirurški precizni rez ili mjere. Tijekom provedbe ćemo analizirati kako je provedeno i kakvi su efekti na samo gospodarstvo i ovisno o razvoju epidemiološke slike ili situacije u društvu biti spremni na neke nove mjere kao takve, rekao je Zdravko Marić, prenosi HRT.

Ministar financija kaže kako su uvedene nove mjere, a neke su unaprijeđene.

- Uparivanje tih podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje s Poreznom upravom, kao i neke druge analize koje radimo pa onda sukladno njima ćemo i biti pametniji znati o odgovoriti na pitanja o tome koliko i eventualno koliko bi to moglo sve koštati, rekao je Marić.

Zdravko Marić kaže kako je svibanj mjesec koji ima puni efekt zatvaranja gospodarstva.

- Travanj je još imao efekt kako se plaća PDV s 30 dana roka. Još uvijek ste imali efekte prije samog zatvaranja 20.ožujka. Ako se epidemiološka situacija ne popravi, onda svaki mjesec možemo očekivati još izazovniji i lošiji. Mislim da se mjere pokazuju dobro ciljane kao što se pokazuju mjere zatvaranja, rekao je Marić.

- 18 posto manje fiskaliziranih računa u odnosu na isto vrijeme prošle godine, za svibanj. Ugostiteljstvo, unatoč mjerama otvaranja terasa i svega što je na snazi ova dva tjedna i dalje je na indeksu 40 u odnosu na prošlu godinu. Trgovina na malo je puno bliža indeksu 100 nego što je ugostiteljstvo, rekao je Marić.

Ministar financija ističe kako su dva ključna elementa u ovom trenutku.

- Radna mjesta i likvidnost funkcioniranja čitavog sustava. Ova kriza treba otvoriti svima oči i vidjeti koje su to strateške grane i koliko je važna zapravo jaka domaća komponenta kada nastupe ovakve okolnosti, rekao je Marić.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.