Ubrzo kraj državnih potpora

Ovog mjeseca država će isplatiti 2,5 milijarde državne potpore za čuvanje zaposlenosti za 611 Proračuntisuća radnika zaposlenih u 103 tisuće različitih poduzeća. Broj radnika kojima se isplaćuje potpora u mjesec dana porastao je za 111 tisuća, a iznos potpore povećan je s 3250 na 4000 kuna.

Ni ova lista nije konačna jer se zahtjevi mogu predati i za svibanj, za plaću koja se isplaćuje u lipnju, a što će biti dalje, još se ne zna. Vlada je zasad otvorila mogućnost produljenja moratorija (odnosno otpisa) na porezne obaveze, dok se o masovnoj isplati plaća na teret države nitko ne istrčava, piše Večernji list.

Hrvatska ne prednjači u europskim razmjerima samo po malom broju zaraženih novim virusom nego i po blagom smanjenju broja zaposlenih od svega 1,5 posto. Trgovini važna nedjelja zaposlenost se zasad čuva masovnim transferima iz državnog proračuna, no pravo stanje na tržištu rada bit će poznato onog trena kad državna pipa presuši.

Da su se ljudi našli u ozbiljnim problemima i u strahu od čega će živjeti, pokazuje podatak da je 50-ak tisuća građana, dosad redovnih platiša, zatražilo tromjesečni moratorij (otvorena mogućnost tri plus tri mjeseca, u turizmu i do godinu dana) na otplatu kredita bankama.

Poslodavci predvođeni HUP-om gurali su pred Vladu hitnu izmjenu Zakona o radu kako bi olakšali otkaznu proceduru, no (zasad) je nisu dobili. Broj mogućih otkaza ovisit će i o brzini povratka na staro. Nakon otključavanja ekonomije potrošnja se lagano oporavlja (21 % rasla je u tjedan dana) ali još uvijek je niža za petinu u odnosu na isti period lani.

Rast potrošnje se vidi i u tome što sve više građana koristi autoceste, a čelnici trgovačkih centara kažu kako očekuju daljnji rast potrošnje u centrima, ali postupno jer je ljude još strah korona virusa.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.