Grčka u prosincu dobiva 34 milijarde eura pomoći 

Financijska pomoć koju Grčka čeka već mjesecima počet će se isplaćivati u prosincu, rekli su u utorak ministri financija eurozone u priopćenju.

"Euroskupina je zaključila da su se stekli nužni uvjeti za pokretanje nacionalih procedura za deblokadu iduće tranše pomoći iz fonda za potporu eurozone u iznosu od 43,7 milijarda eura", ističe se u priopćenju. U prosincu će se isplatiti više od 34 milijarde, a ostatak od gotovo 10 milijarda u tri obroka u prvom tromjesečju 2013., uz uvjet da Grčka provede obećane reforme, dodaju ministri.

Grčki premijer Antonis Samaras je u noći na utorak u Ateni izrazio zadovoljstvo dogovorom EU-a i MMF-a o grčkom dugu, nakon maratonske sjednice euroskupine u Bruxellesu.

"Sve se dobro završilo. Svi Grci zajedno borili smo se (za tu odluku) i sutra počinje novi dan za sve Grke", rekao je Samaras grčkim medijima nakon dogovora EU-a i MMF-a o smanjenju grčkog duga i isplati međunarodnih pozajmica Grčkoj.

"Za eurozonu je ovo bio pravi ispit naše vjerodostojnosti, naše sposobnosti da donosimo odluke o najtežim pitanjima", ocijenio je pak europski povjerenik za gospodarska pitanja Olli Rehn.

Grčka je opet "na putu stabilnog duga", rekla je u utorak glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde nakon sastanka euroskupine.

"MMF je htio da eurozona donese nužne mjere kako bi vratila Grčku na put stabilnog duga. Danas mogu reći da je to i učinjeno", rekla je Lagarde na tiskovnoj konferenciji.

Grčka, čija je blagajna prazna i koja je nedavno morala donijeti nove mjere štednje, tjednima je nestrpljivo čekala dogovor EU-a i MMF-a o svom dugu koji je bio uvjet za isplatu tranša obećane pomoći koja se mjesecima odgađala, piše bussines.hr.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.