"Trošimo više nego što stvaramo" 

Vlada će se nekome očito morati zamjeriti, ali manje nego što smo mislili, poručio je danas premijer Zoran Milanović, pozivajući zastupnike u Hrvatskom saboru na konstruktivnu raspravu o prijedlogu državnog proračuna za 2013. godinu, prenosi bussines.hr.

"Na nama je da riješimo probleme, i to u vrlo kratkom roku, koje prethodnih 20 godina nitko nije ozbiljno htio riješiti zbog straha, iz političkog straha da se nekome ne zamjeri. Mi ćemo se očito morati zamjeriti, ali manje nego što smo mislili", rekao je Milanović.

Kako stvari sada stoje, dodao je, Vlada će vjerojatno u ovoj fazi uspjeti spasiti brodogradnju, ali kada nekoga morate spašavati, naglasio je, to je loše akutno stanje, kao rezultat kronične bolesti koja traje više od 20 godina.

Istaknuo je kako bi Hrvatska, da nema troškova za kamate na ime duga, bila negdje oko nule ili primarnog suficita, "ali troškova za kamate ima, bilo ih je i ranije, a sada su i narasle, za otprilike onaj iznos koji nam je sporan u masi plaća i to je realnost".

Premijer je ustvrdio kako se hrvatski problem svodi na to da trošimo više nego što stvaramo, naglasivši kako je vrijeme da svi u Hrvatskoj promijenimo neke stvari u svojim glavama i stvari prestanemo uzimati zdravo za gotovo, da bismo već prekosutra imali više od onoga što smo imamo sada.

"Zato i kažem da je stanje u kojem se nalazimo izvanredno stanje, ne stanje panike i nereda, nego stanje u kojem moramo osvijestiti da su neka vremena prošla, da ne možemo više po starom i da se, ako svi pričamo o promjenama, za te promjene moramo i zalagati i na njima raditi", poručio je Milanović.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.