Gordan Grlić Radman u posjetu Bugarskoj

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u utorak u Sofiji da je ulazak Hrvatske i Bugarske u šengensko područje i eurozonu "u što skorije vrijeme" interes ne samo tih zemlja, već i Europske unije.

Potencijal za jačanje suradnje u budućnosti Hrvatska i Bugarska vide u "međusobnoj potpori u našem zajedničkom Radmancilju - pridruživanju šengenskom području i eurozoni", rekao je Grlić Radman nakon susreta s bugarskim kolegom Svetlanom Stoevom.

"To je važno za dublju integraciju Hrvatske i Bugarske u našu europsku obitelj te je u interesu cijele Europske unije da se ti ciljevi realiziraju u što skorije vrijeme", istaknuo je hrvatski ministar.

Obje zemlje žele postati i članice OECD-a.

Ministri su prošli tjedan sudjelovali na sastanku Vijeća Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) na razini ministara.

Grlić Radman je istaknuo da su obje zemlje ondje "dobile uvjeravanja kako smo ispunili sve standarde, sve uvjete za članstvo u toj prestižnoj organizaciji".

Ministri su razgovarali o europskoj perspektivi jugoistoka Europe.

"Važno je da se proces proširenja nastavi na dobrobit tih zemalja, kao i cijele EU, naravno uz ispunjavanje svih potrebnih kriterija", rekao je hrvatski ministar.

Bugarska blokira početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije s Unijom i traži da ta zemlja prizna da makedonski identitet i makedonski jezik imaju bugarske korijene.

Grlić Radman je uvjeren da će te dvije zemlje to pitanje "riješiti u europskom duhu" i da Bugarska "želi jednaku europsku perspektivu Sjevernoj Makedoniji".

"Odlične političke odnose želimo preliti na gospodarstvo"

Grlić Radman rekao je da su politički odnosi Zagreba i Sofije "odlični" i da žele da se oni "preliju i na područje gospodarstva".

"Još uvijek nismo zadovoljni načinom kako smo povezani, željeli bismo imati izravnu liniju Zagreb-Sofija, Sofija-Zagreb", dodao je ministar.

Dvije zemlje jačat će i područje kulturne suradnje, a danas su potpisale Program o suradnji u području kulture za razdoblje od 2021. do 2024., naveo je Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomacije sudjelovat će i na događaju u okviru Konferencije o budućnosti Europe.

Demokratski trendovi i iseljavanje mladih bit će glavne teme tog događaja koje "zahtijevaju našu posebnu pažnju", naveo je.

Grlić Radman će se susresti još s premijerom Stefanom Janevom i s predsjednikom Rumenom Radevom.

Ministar je još jednom zahvalio Bugarskoj na pomoći Hrvatskoj nakon potresa prošle godine.

"Bila je to istinska, snažna gesta solidarnosti koja svjedoči o našoj povezanosti i prijateljstvu", rekao je Grlić Radman.

(hkv)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.