Zastoj u pregovorima

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju da od "štedljivih zemalja" očekuje Plenkovic EU2kompromis o europskom proračunu i planu za oporavak, no ne isključuje mogućnost da maratonski samit u Bruxellesu ne urodi plodom.

"Nadamo se da će skupina štedljivih zemalja, koje imaju problem s ukupnim iznosom paketa pronaći način da dođemo do kompromisa i da se pronađe rješenje za pitanje upravljanja Instrumentom EU sljedeće generacije i za pitanja vezivanja vladavine prava s trošenjem proračunskih sredstava", rekao je Plenković dolazeći na nastavak sastanka.

Europski čelnici u nedjelju, treći dan zaredom, pokušavaju dogovoriti paket vrijedan više o bilijun i 800 milijardi. Zahtjevi štedljive četvorke - Nizozemske, Austrije, Danske i Švedske najveća su prepreka za postizanje dogovora.

Na stolu je sveobuhvatni paket težak više od bilijun i 800 milijardi eura, koji uključuje sedmogodišnji proračun od biliun i 74 milijardi eura i instrument za oporavak od 750 milijardi, od kojih bi veći dio bio bespovratna pomoć, a ostatak kao zajmovi.

No, postoje velike razlike u pogledu visine proračuna i instrumenta za oporavak te u pogledu upravljanja tim sredstvima, odnosno uvjetima za dobivanje pomoć i kontrole trošenja tih sredstava.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.