Kolinda Grabar Kitarović: Sigurnost je temeljni uvjet stabilnosti i razvoja

Vezano za zlonamjernu reinterpretaciju izjave predsjednice Republike na temu ilegalnih prelazaka hrvatske državne granice iz njezinog Ureda odaslano je posebno priopćenje. Naime, britanski The Guardian i još neki inozemni mediji objavili su navodno priznanje KolindeMigranti u KladušiGrabar Kitarović da hrvatska koristi nasilje u postupcima prema migrantima (violent pushbacks).

Oštro odbacujem pokušaj reinterpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija, kaže se u priopćenju predsjednice. Želim istaknuti kako hrvatska policija u obavljanju poslova nadzora državne granice, samim time i granice EU pri sprječavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstava prisile prema prekršiteljima zakona primjenjuje u najmanjoj mogućoj mjeri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadaća.

Sigurnost je temeljni uvjet stabilnosti i razvoja Hrvatske i samim time jedna od mojih ključnih zadaća. To su činjenice koje nikakve igre riječi, krivi prijevodi ili iz konteksta izvučeni dijelovi izjava ne mogu i ne će promijeniti, zaključuje se u priopćenju.

Mi ćemo primijetiti kako brojni zapadni mediji po pitanju migranata djeluju potpuno suprotno proklamiranim novinarskim načelima, ne poštujući pravo javnosti na elementarne informacije. I dok možda ne čudi toliko što primjerice britanski The Guardian nije objavio ni jednu reportažu o brojnim sigurnosnim problemima, pljačkama i provalama u režiji migranata koji se ilegalno prebacuju kroz Hrvatsku u zapadne zemlje, ono što je ipak alarmantno je da brojni zapadni mediji sustavno prešućuju i cenzuriraju vijesti kada su žrtve migranata njihovi vlastiti građani, pa čak i u slučajevima silovanja ili ubojstava.

Na kraju vjerojatno ne treba posebno napominjati kako su pojedini hrvatski mediji vrlo spremno preuzeli na sebe svoj dio posla u ocrnjivanju Hrvatske i pokušaja čuvanja hrvatske granice, pa se već mogu čitati naslovi poput „Kolinda se brani zbog svog skandaloznog intervjua“.

(hkv)

VEZANO

Toliko o sigurnosti o kojoj govori Božinović: Migranti im u kući slomili križ

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.