Imenovanja u EU institucijama

Rano jutros završena je sjednica Europskoga vijeća bez dogovora o nominaciji kandidata za Pklenkovic EUnove čelnike ključnih europskih institucija. Razlike među predstavnicima stranačkih skupina velike su i morat će se organizirati izvanredni sastanak na vrhu 30. lipnja kako bi se ponovno pokušao postići dogovor.

Odbijanje europskih socijalista i liberala da za predsjednika Europske komisije podrže kandidata Europske pučke stranke Manfreda Webera dovelo je do toga da ni pučani ne žele prihvatiti njihove kandidate, objasnio je premijer Andrej Plenković.

- Europsko vijeće raspravljalo je o imenovanjima uzimajući u obzir moje konzultacije i izjave dane u Europskom parlamentu. Nije bilo većine ni za jednog kandidata. Vijeće se složilo da treba izabrati osobe koje će održati raznolikost EU-a. U međuvremenu, nastavit ću konzultacije, među ostalim i s Europskim parlamentom - izvijestio je Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.