Tuđman i Culej o istupu Ivana Penave

Vezano za prosvjed u Vukovaru o čemu smo već izvjestili, u razgovoru za Jutarnji list gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je u nedjelju rekao kako je iz središnjice stranke dobio određene poruke, ali da on ne će odustati od prosvjeda.

- Iz vodstva stranke sam dobio određenu napomenu da bismo idući tjedan trebali zajedno sjesti i razgovarati. I ja tako mislim. Ali iz fokusa se ne smiju izgubiti ratni zločini i njihovo procesuiranje. A odustajanje od prosvjeda nije opcija. Svjestan sam mogućnosti da me stranka sankcionira, ali ja ne želim kalkulirati niti sa svojom političkom perspektivom, niti s eventualnim stavom koji će stranka po tom pitanju zauzeti. Miroslav TuđmanNama Vukovarcima je procesuiranje ratnih zločinaca jedno prevažno pitanje. Ako u HDZ-u postoje dileme po tom pitanju onda mi stvarno nemamo o čemu pričati - rekao nam je Ivan Penava.

Tuđman: Ratni zločini moraju biti sankcionirani

Najavu prosvjeda vukovarskog gradonačelnika komentirao je HDZ-ov saborski zastupnik Miroslav Tuđman.

- On je gradonačelknik Vukovara u kojem su se dogodili veliki zločini, a nisu procesuirani. Iz svoje pozicije on mora upozoriti na neprocesuiranje tih zločina. I to nije vezano za stranačku poziciju zato što je to zahtjev da se nadležne državne istitucije - dakle institucije koje nisu stranačke - više angažiraju. Kao što znate, sudovima ne vlada stranka na vlasti, sudovi su neovisni - rekao je Tuđman za Jutarnji list. HDZ-ovog saborskog zastupnika pitali smo podržava li načelno metodu koju je za izražavanje nezadovoljstva odabrao njegov stranački kolega Ivan Penava.

- Načelno podržavam stav da ratni zločini moraju biti sankcionirani. I mislim da tu ne može biti ništa sporno - poručio je Miroslav Tuđman.

Tuđmanov kolega, HDZ-ov saborski zastupnik Stevo Culej podržava istup Ivana Penave.

- O tome što govori kolega Penava ja govorim još od vremena kada je na čelu Državnog odvjetništva bio Mladen Bajić - rekao je u nedjelju za Jutarnji list Culej, a na pitanje hoće li doći na prosvjed koji odganizira HDZ-ov vukovarski gradonačelnik 13. listopada, poručio je: “Sve za Vukovar i pravdu”.

Culeja smo pitali hoće li još netko od HDZ-ovih saborskih zastupnika doći u Vukovar na prosvjed.

- Ja sam branitelj Vukovara, a drugima po savjesti - rekao je. Smatra da vodstvo HDZ-a Penavu ne bi smjelo sankcionirati ili upozoriti da odustane od prosvjeda koji će se dijelom vjerojatno tumačiti i kao protest protiv HDZ-ove vlade.

- Zašto bi bio sankcioniran? Zbog želje za istinom i pravdom za stradalnike Vukovara? Ništa ne smije biti zaboravljeno ni zatajeno - zaključio je HDZ-ov saborski zastupnik Stevo Culej za Jutarnji list.

(hkv)

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.