Kolinda Grabar-Kitarović: Neka nas ujedinjuje poklič 'Zovi, samo zovi'

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na svečanoj akademiji povodom Dana dubrovačkih branitelja i 25. obljetnice uspješne obrane grada na kojoj je kazala kako je napad na Dubrovnik razotkrio sve laži zločinačke politike Miloševićevog režima te kako je međunarodna zajednica ''otvorila oči'' tek nakon razaranja Vukovara i Dubrovnika.

''Nemoguće je biti na Srđu i ne osjećati tugu i ponos. Branitelji su nam omogućili da ovdje slavimo budućnost hrvatskog Dubrovnika, ne samo kao perjanicu turizma, nego i kao vodeći grad regionalnog razvoja. Kad niste mogli braniti grad oružjem branili ste ga srcem. Kroz povijest je Dubrovnik doživio katastrofe i razaranja, ali nikad barbarstvo kao 1991. Napad na Dubrovnik razotkrio je svu laž zločinačke politike, a Dubrovnik je tada pokazao kakav je i gdje pripada. Na razaranja brojnih hrvatskih gradova međunarodna politika nije reagirala, tek na razaranje Vukovara i Dubrovnika otvorili su oči oni koji nisu htjeli vidjeti tko je agresor'', kazala je hrvatska Predsjednica.

Kolinda Grabar Kitarovic na Srđu

Istaknula je kako je zahvalna braniteljima, kao i snimateljima i izvjestiteljima koji su slali snimke rata u svijet. ''Svi smo tada nosili zastavu Libertas i vjerovali u zagovor svetog Vlaha. Nismo zaboravili, a želimo mir, suradnju i napredak. Očekujemo od svih prihvaćanje prošlosti'', kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Dodala je kako je nakon razaranja grad dobro obnovljen, te kako se turizam vratio. ''Neka nam živi hrvatski Dubrovnik i Hrvatska i neka nas ujedinjuje poklič 'Zovi, samo zovi'", zaključila je Predsjednica.

Obilježavanje 25. godišnjice obrane Dubrovnika od srpsko-crnogorskog agresora započelo je na Srđu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule branitelje. "Svi se prisjećamo tog dana koji je bio iznimno težak za sve, ne samo u Dubrovniku, nego i za sve koji su suosjećali s Dubrovnikom", kazala je hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović, nakon susreta s braniteljima i odavanja počasti poginulima kod Križa na Srđu, prisjećajući se 6. prosinca 1991. kada je Grad Dubrovnik preživio najžešći napad.

Naglasila je kako je to bio i slavan dan kad su branitelji pokazali da želja za slobodnom Hrvatskom može nadvladati neprijatelja. "Svijet je shvatio što se događa u Hrvatskoj za što su zaslužni i izvjestitelji", dodala je.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović položila je i vijenac u more odajući počast stradalim pomorcima i braniteljima.

U nastavku projekta „Hrvatska čita“ kojom Predsjednica Republike promovira kulturu čitanja među djecom i mladima, predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je dubrovačku Osnovnu školu „Marin Getaldić“ gdje je, zajedno s djecom, čitala ulomke iz bajke Ivane Brlić-Mažuranić „Ribar Palunko i njegova žena“.

predsjednica.hr

PRILOG: Izvještaj HRT-a

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.