Ispravak netočnih navoda: Što sam zapravo predložio u Jutarnjem listu

U Jutarnjem Listu od dana 10. 8. 2015 godine objavljen je tekst novinarke Suzana Barilar u kojem stoji da sam na stranicama Jutarnjeg Lista navodno "iznio prijedlog da se 28. rujna obilježava kao dan sjećanja na žrtve zločina počinjenih nakon te vojno-redarstvene akcije." Luka MišetićMeđutim, takav prijedlog ne postoji u mom tekstu objavljenom 4. 8. 2015. godine. Tamo sam napisao sljedeće:

"Što da su se, kao rezultat tih gesti, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović pojavili zajedno na komemoraciji održanoj 28. rujna u spomen svih onih besmisleno ubijenih ljudi u Varivodama i drugim mjestima nakon Operacije Oluja da bi prenijeli svoje iskreno žaljenje cijelog hrvatskog naroda zbog ubojstva tih nevinih žrtava? [...]

Nadajmo se da će jednoga dana Vučić i Pupovac uvidjeti da je održavanje „dana žalosti" na dan oslobođenja Hrvatske jednako provokativno kao da Hrvatska održi „dan žalosti" za žrtve Križnog puta 8. svibnja, na Dan pobjede u Europi. Treba nam manje provokacija, i više državničkih mjera. Poput priznavanja genocida u Srebrenici, ili zločinačke prirode Republike Srpske Krajine. Također nam treba da hrvatski vrh prizna bol koju Srbi osjećaju zbog zločina počinjenih nakon Operacije Oluja. Možda bi 28. rujna, obljetnica ubojstava u Varivodama, bio primjeren dan za to."

Dakle, pisao sam o mogućnosti da Vučić priznaje genocid u Srebrenici, Pupovac priznaje zločinački karakter Republike Srpske Krajine, te da hrvatski državni vrh ode u Varivodama i izrazi žaljenje hrvatskog naroda zbog ubojstava nevinih žrtava. (Nešto slično je rekao Kardinal Bozanić u svojoj propovjedi u Kninu: "Nažalost, bilo je nakon vojno-redarstvene akcije i slučajeva pljačkanja i paljenja srpskih kuća, bilo je i žrtava. Zbog toga treba žaliti.") Nisam iznio prijedlog da Hrvatska uvede službeni "spomendan" ili "dan sjećanja."

Na temelju teksta novinarke Suzane Barilar, HTV Dnevnik objavio je prilog u kojem se tvrdi da sam "predložio da Hrvatska službeno obilježava stradanje Srba nakon Oluje." Takav prijedlog ne postoji u mom originalnom tekstu u Jutarnjem listu.

Luka Mišetić
miseticlaw.blogspot.com

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.