Marijana Marić - Lončarević: Ne znam što se događa s Veljkom

Marijana Marić - Lončarević, supruga Veljka Marića, zajedno s djecom, dan prije Uskrsa, posjetila je u srbijanskom logoru u Sremskoj Mitrovici supruga, koji nevin leži u tamošnjom zatvoru već punih pet od dvanaest godina na koliko su ga kao hrvatskog vojnika osudili u Beogradu. Odmah po povratku uplašena, Marija Marić - Lončarevićjadna i nemoćna među ostalim nam je rekla:

- Ne znam što se događa s Veljkom. Smršavio je da ga jedva možeš prepoznati. Neprestano se žali na teške bolove. Jedva je mogao sjediti. Umjesto sat vremena, koliko je dozvoljen posjet, s nama je proveo tek pola sata. ApelMolim sve koji mogu pomoći da spase život mojem mužu i djeci oca. Što radi hrvatsko Veleposlanstvo u Beogradu? Znam da Veljko ne smije pričati kako mu je u zatvoru, ali do sada osim mene i djece jedino su dozvolili da ga posjeti zastupnica u Europskom parlamentu Marijana PetirA nije nas vidio dva mjeseci. Nema odgovarajuću zdravstvenu zaštitu. Boluje od svega i svačega. Sada mu je veliki problem i prostata. Veli da su mu dali neki kateter, pa umjesto da ga liječe u zatvorskoj ili nekoj drugoj bolnici oni ga „liječe" u pretrpanom zatvoru.

Rekao mi je da se boji da ga možda više nikada nećemo vidjeti. Kome god se obratio od nikoga nema odgovara. Svi pričaju o Vojislavu Šešelju, čak su ga pustili i iz Haaga na liječenje, a hrvatski branitelj za to vrijeme trune u srpskom zatvoru. Zna se da nije imao pošteno suđenje. U zadnje vrijeme mnogi se u Hrvatskoj zalažu za njega, ali strah me nakon današnje posjete da dok naše službe nešto učine on možda više ne će biti među živima. Reći će: eto, bio je bolestan...

Kome da se više obratim, poludjela sam. Djeca su u šoku. Veljko pod hitno, još danas treba zdravstvenu i drugu pomoć. Molim sve koji mogu pomoći da spase život mojem mužu i djeci oca. Što radi hrvatsko Veleposlanstvo u Beogradu? Znam da Veljko ne smije pričati kako mu je u zatvoru, ali do sada osim mene i djece jedino su dozvolili da ga posjeti zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Zbog čega srpsko pravosuđe ne dozvoljava da više itko posjeti mojeg supruga? Da li takav tretman imaju i srpski četnici koji se nalaze u hrvatskim zatvorima? Je li i oni ne smiju primati posjete? – s pravom se pita Marićeva supruga. Marijana nam je također istaknula da Veljko želi da ga prebace u hrvatski zatvor, da mu u Hrvatskoj sude, pa ako je kriv neka i umre iza rešetaka. Ali, svi oni koji su se upoznali s njegovim slučajem kažu da se radi o montiranom procesu.

Na sve to mi bismo samo dodali: prestanite se baviti s psihičkim bolesnikom Šešeljom, okrenite se hrvatskim braniteljima koje neprestano progone. Eto, protest još uvijek traje u Savskoj 66. U zadnje vrijeme progoni hrvatskih branitelja sve su češći, ali se malo o tome piše. Branitelje se progoni za sve i sva. Kad ste čitali ili čuli da hrvatsko pravosuđe progoni nekog bivšeg partizana ili tzv. antifašistu? Ovoga je stvarno dosta. Stop progonu hrvatskih branitelja!

Mladen Pavković,
predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.