Grlić Radman o ulasku BiH u EU

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman je u Mostaru 'strateškim interesom' RH i jednim od prioriteta predsjedanja EU-om ocijenio napredak BiH prema Uniji, te podržao nastojanja bosanskohercegovačkih Hrvata da ostvare ravnopravnost kroz izmjene izbornog zakona, piše HRT.

- Želimo vidjeti napredak BiH na tome putu. To je naš strateški interes jer dijelimo najveću granicu, rekao je Grlić-Grlić RadmanRadman na konferenciji za novinare.

Kao predsjednik Odbora za vanjsku i europsku politiku HDZ-a Hrvatske s izaslanstvom susreo se s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem te razgovarao o prioritetima Hrvatske prigodom predsjedanja Europskom unijom.
Grlić-Radman je ocijenio iznimno važnim napraviti iskorak u nastavku proširenja EU.

- Jako važno nam je otvoriti perspektivu zemljama kandidatima i otvoriti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Hrvatska će se jako potruditi kako bi do svibnja mjeseca poslala jasnu poruku zemljama jugoistočne Europe, odnosno zapadnog Balkana, pojasnio je Grlić-Radman.

Po njegovim riječima RH će nastaviti snažno inzistirati na jednakopravnosti bosanskohercegovačkih Hrvata kroz izmjene izbornog zakona kako bi se spriječilo da im ubuduće brojniji narodi biraju političke predstavnike.

- Hrvatska podržava sve vitalne interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Od promjene izbornog zakona koji bi trebao osigurati pravo na izbor predstavnika na svim razinama vlasti što je zaštitni mehanizam i temelj Daytonskog sporazuma, pojasnio je Grlić-Radman. Po njegovim riječima stabilnost Bosne i Hercegovine ovisi o stabilnosti, konstitutivnosti, jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda.

Odgovarajući na upit o prioritetima Hrvatske pri predsjedanju Europskom unijom, ministar Grlić-Radman je rekao kako će dominirati tema brexita, te da će Hrvatska inzistirati na većem financijskom okviru za sedmogodišnje razdoblje.

- To je nama jako važno budući da smo najmlađa zemlja članica Europske unije i najmanje smo profitirali od tog članstva budući da postoje velike zemlje kojima je u intreresu imati što manji proračun, a malim zemljama i zemljama južne i istočne Europe, te onima koje nisu davno ušle u EU njima je u interesu imati veći proračun kako bi smanjili razlike, manje bogate zemlje dostigle bogatije zemlje i stvorili održivi rast, rekao je ministar.

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Čović izrazio je očekivanje da će se BiH uspjeti naći u istom položaju kao Sjeverna Makedonija i Albanija te u svibnju na Vijeću EU-a dobiti pozivnicu za otvaranje pregovora o članstvu.

- Budući da smo mi uspjeli uspostaviti vlast na državnoj razini i stvorili određenu stabilnost, pokušat ćemo stići izgubljeno vrijeme od godinu i pol dana kako bi se BiH našla za istim stolom i ako je to moguće otvorila svoj pregovarački proces zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, rekao je Čović.

Čović i Grlić-Radman su izrazili očekivanje kako će se bosanskohercegovačke vlasti s novim sazivom Vijeća ministara uspješnije nositi s migrantskom krizom koja je ove godine bila veliko sigurnosno i humanitarno iskušenje. Grlić-Radman popodne će se u Sarajevu susresti s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem u prostorijama Nadbiskupske rezidencije, a zatim održati sastanak s novoimenovanom ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

(hkv)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.