Novi udar na Hrvate u BiH

Bošnjaci su u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH bez prisutnosti Hrvata donijeli BIHrezoluciju kojom se osuđuju pozivi na federalizaciju BiH. Hrvatske stranke iz bloka Hrvatskog narodnog sabora smatraju da su donošenjem takve rezolucije bošnjačke stranke napravile udar na Hrvate, na Europski parlament i Ustav BiH, piše HRT.

Ne znam čemu cijeli taj spektakl - Bosna i Hercegovina je već federalizirana. Rezolucija Europskog parlamenta samo konstatira nešto što je realnost, izjavio je Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku.

Zastupnik HDZ-a BiH Jozo Bagarić (HDZ) rezoluciju je okvalificirao kao pokušaj da se Hrvatima onemogući ostvarivanje njihovih temeljnih prava, dok je Boro Krišto iz HDZ-a 1990 upozorio kako je pogrešno pokušavati nametnuti dokument o kojemu među političkim strankama nema ni minimalne suglasnosti.

Europski parlament pozvao je da se nastavi s reformama kako bi se BiH preobrazila u funkcionalnu državu koja jamči FBIHzastupljenost svih naroda te se izražava žaljenje zbog podjela. U rezoluciji Europskog parlamenta samo se u jednoj rečenici govori o federalizaciji. U tome ne vidim ništa loše, kazao je Krišto prije napuštanja sjednice.

Hrvatske stranke iz bloka Hrvatskog narodnog sabora osuđuju rezoluciju

Hrvatske stranke iz bloka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u zajedničkom priopćenju osudile su preglasavanje hrvatskih zastupnika oko rezolucije o osudi inicijative federalizacije donesene u parlamentu Federacije BiH kojom su, kako kažu, bošnjačke stranke izvršile udar na Hrvate u toj zemlji, Europski parlament i Ustav BiH. Rezolucija koju je prihvatio Zastupnički dom entitetskog parlamenta nema obvezujući karakter za tijela izvršne vlasti.

 

hkv

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.