'Hrvatska što se tiče vanjske politike u boljoj poziciji nego ikada'

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović bila je u privatnom posjetu Grobniku kod Rijeke na Festivalu palente i sira. No unatoč tome nije mogla izbjeći kamere i novinare te odgovoriti na aktualnosti u političkom životu Hrvatske, piše HRT.

Na pitanje očekuje li neku veću rekonstrukciju Vlade, predsjednica je rekla kako ne bi ništa spekulirala.

- Svakako će morati doći do rekonstrukcije vlade jer odlazi ministrica vanjskih i europskih poslova. Kad će to biti i u kojoj mjeri na to možeLovro Kuščevićodgovoriti samo predsjednik Vlade.

Uslijedilo je pitanje o ministru uprave Lovri Kuščeviću i treba li on otići iz Vlade.

- Što se tiče o istinitosti podataka na njegovoj imovinskoj kartici i legalnosti njegovih poslova to trebaju odrediti nadležne institucije, ja o tome ne mogu govoriti. Međutim, moram naglasiti da svaka javna funkcija, a posebno kod političara, nosi sa sobom i moralnu obvezu. Nitko ne može biti iznad zakona, nitko ne može biti iznad naroda i osim pravnih aspekata moramo se voditi i moralnim načelima. Institucije neka utvrde istinitost, a ostalo je na savjesti samog ministra i naravno odluka predsjednika Vlade, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

O navodima da bi premijer Plenković mogao postati predsjednik Europskog vijeća rekla je da to pokazuje, kao i imenovanje ministrice Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vjieća Europe, koliko je zadnje tri godine dignut rejting Hrvatske.

- To pokazuje koliko je Hrvatska, što se tiče vanjske politike, važnija i u boljoj poziciji nego ikada. Drago mi je čuti da je on kandidat, drago mi je da se spekuliralo i s mojim imenom iako se ja nisam ni za što kandidirala niti razgovarala. Drago mi je da novinari prepoznaju da u Hrvatskoj ima političara, da ima ljudi koji mogu voditi Europsku uniju, a posebno mi je drago da je gospodin Plenković jedan od kandidata za tu poziciju, iako ne znam što ćemo ako ode, rekla je predsjednica, prenosi HRT.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.