Štrok danas više nema komentara

Nije mi poznat veći kriminal od ovoga - izjavio je za The Wall Street Journal Christian Bohler, bivši detektiv u austrijskoj policiji, a sada lider posebnog tima zaduženog za istraživanje afere Hypo. Jedan od komadića Hypo mozaika, oko kojeg Bohler i njegovi istražitelji i dalje razbijaju glavu, tiče se Gorana Štroka, prenosi Index.hr. Mi vjerojatno ne trebamo puno podsjećati naše čitatelje da je Goran Štrok bio umješan u niz privatizacija hrvatskog turističkog portfelja uz optužbe o pogodovanju, što je čak javno kritizirala ministrica turizma u Račanovoj vladi Pave Župan Rusković. Štrokov usponVjerojatno ne treba puno podsjećati da je Goran Štrok bio umješan u niz privatizacija hrvatskog turističkog portfelja uz optužbe o pogodovanju, što je čak javno kritizirala ministrica turizma u Račanovoj vladi Pave Župan RuskovićVećinu hotela nakon nagomilanih dugova Štrok je prodao obitelji hrvatskoga porijekla iz Čilea Lukšić.

Platio Republici Srbiji zemlju u vlasništvu Republike Hrvatske

Prema dokumentaciji koju je na uvid dobio WSJ, Štrok je od Hypo banke 2005. godine dobio 6,7 milijuna eura kredita. Kredit je bio namijenjen kupnji zemljišta na jednom mediteranskom otoku. Kredit su morali odobriti sami šefovi banke, s obzirom da je Štrok od Hypa već ranije uzeo kredite u iznosu od oko 80 milijuna eura, Stjepan Mesić i Goran Štroknavodi dalje Index.hr. Za menadžere Hypa to nije bio nikakav problem. Štroku su odobrili još jedan kredit bez da su tražili ikakva jamstva, a hrvatski je poduzetnik novac iskoristio da bi kupio zemljište od Republike Srbije. Do problema je došlo dvije godine kasnije. Štrok je ostao bez novca pa je Hypo banka odlučila zaplijeniti posjed na otoku kupljen njihovi novcem. No, to im nije uspjelo: ispostavilo se da je zemljište kojeg je Štrok kupio od Srbije zapravo u vlasništvu Republike Hrvatske.

Zbog ovog slučaja Hypo banka podigla je optužbe protiv više bivših članova svoje uprave, uključujući Wolfganga Kulterera, bivšeg šefa uprave Hypo banke, koji je zbog korupcije osuđen na šest i pol godina zatvora. U tužbi Hypo banka tvrdi da je bivša uprava namjerno izložila izdajući Štroku kredit za koji su znali da neće biti vraćen. Kulterer osporava ove optužbe, dok Štrok, protiv kojeg banka nije podigla tužbu, nije želio komentirati slučaj, kaže se u članku Index.hr-a.(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.