Djeca poginulih hrvatskih branitelja pripremili prijam i pozdravni govor: predsjednik Josipović i predsjednica vlade Kosor „otkazali" dolazak u Škabrnju

18. studenog 2011. obilježila se 20. obljetnica tragičnog stradanja žrtava okupatorske JNA i srpskih paravojnih postrojbi u Škabrnji. Obljetnica je kao i svake godine obilježena polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju masovne grobnice i pred središnjim križem na škabrnjskom groblju, Sv. misom u crkvi BDM i središnjom komemorativnom svečanošću na trgu dr. Franje Tuđmana.

Škabrnja - obljetnica - 2011.

Predsjednica vlade Jadranka Kosor je „otkazala dolazak tri dana prije, a predsjednik Josipović na samu obljetnicu. Djeci hrvatskih branitelja to ne bi smetalo da njihov dolazak u Škabrnju nije „najavljivan " tjedan dana prije. Nakon protokolarnog dijela programa, predsjednik Josipović i premijerka Kosor su se trebali sastati s 29 od 59 djece poginulih hrvatskih branitelja u Škabrnji, a u ime djece poginulih hrvatskih branitelja Škabrnje, mr.sc. Maja Rogić trebala je održati pozdravni govor.

Tim povodom zamolili smo mr. sc. Maje Rogić, koja je isto tako dijete poginuloga hrvatskog branitelja, za kratki komentar za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća.  "Smatram da je neispunjeno obećanje predsjednika i predsjednice Vlade na neki način poigravanje s djecom poginulih hrvatskih branitelja Škabrnje - poručila je  mr. sc. Maje Rogić, i nastavila - "Mlađa djeca su se posebice veselila prijemu te su pripremila osobna pisma koja su trebali uručiti predsjedniku Josipoviću i predsjednici Vlade Kosor".

Škabrnja - obljetnica - 2011.

U nastavku objavljujemo  (nepročitani) pozdravni govor djece poginulih predsjedniku Josipoviću i premijerki Kosor.

 

Poštovani,

predsjedniče Josipović, predsjednice Vlade Kosor i ostali sudionici ovog skupa.

Pozdravljam vas u ime 59 djece poginulih hrvatskih Žrtva poginulihIspred djece poginulih hrvatskih branitelja zahvalna sam na dosadašnjoj skrbi države. Međutim, žrtva poginulih ne smije biti predmet politiziranja i sukoba u hrvatskom društvu.Tražimo od vas koji vodite ovu državu trajnu zaštitu vrijednosti žrtve i Domovinskog rata i procesuiranje odgovornih za zločine u Škabrnjibranitelja Škabrnje i zahvaljujem što zajedno s nama sudjelujete u sjećanju na 20 godišnjicu stradanja žrtava okupatorske JNA i srpskih paravojnih postrojbi u Škabrnji.

Naši očevi su doživjeli boli tjelesne patnje, moralnog trpljenja i egzekucije zla. Oduzimanje života. Smrt. Njihov život je oduzet u času kada je zakon sebičnosti zagospodario višim zakonom ljubavi. Odljev mozgovaDuboko smo zabrinuti za budućnost, ne samo nas djece poginulih hrvatskih branitelja, nego i svih mladih, posebice mladih akademski obrazovanih osoba. Postavljamo pitanje gospodinu predsjedniku Josipoviću i predsjednici vlade gospođi Kosor: ima li Hrvatska konkretno u ovom trenutku program kako riješiti nezaposlenost i zaustaviti "odljev mozgova"?Pobjeda zla je bila naizgled potpuna, grijeh je odabrao mjesto za borbu, postavio sprave za mučenje, i odlučio se za smrt.

Ideali naših očeva bili su pravednije društvo, sloboda pojedinca, istina o nacionalnoj pripadnosti, borba protiv totalitarizma, zaštita života i obitelji. Veličina tjelesne i duhovne žrtve naših očeva za osamostaljenje Hrvatske je najveći i najdragocjeniji dar što su ga mogli dati, a to je život. Žrtva u krvi je najimpresivnija od svih žrtava. Primjer žrtve naših očeva dokazuje pobjedu duhovnog nad materijom zla. U svojoj konačnici ova žrtva je dokazala pobjedu ideala dobra.

Ispred djece poginulih hrvatskih branitelja zahvalna sam na dosadašnjoj skrbi države. Međutim, žrtva poginulih ne smije biti predmet politiziranja i sukoba u hrvatskom društvu. Tražimo od vas koji vodite ovu državu trajnu zaštitu vrijednosti žrtve i Domovinskog rata i procesuiranje odgovornih za zločine u Škabrnji.

Duboko smo zabrinuti za budućnost, ne samo nas djece poginulih hrvatskih branitelja, nego i svih mladih, posebice mladih akademski obrazovanih osoba. Postavljamo pitanje gospodinu predsjedniku Josipoviću i predsjednici vlade gospođi Kosor: ima li Hrvatska konkretno u ovom trenutku program kako riješiti nezaposlenost i zaustaviti "odljev mozgova"? Većina nas mladih bi neizmjerno voljela živjeti, raditi i osnivati obitelj u Hrvatskoj za koju su naši očevi poginuli, međutim za ostvarenje ovog cilja ne postoje uvjeti koji bi to omogućili. Sami ste svjesni problema nezaposlenosti mladih ljudi. Očekujemo od vas da ćete uložiti više energije u rješavanje ovog gorućeg problema u Hrvatskoj. Cijenim vašu nazočnost i unaprijed se zahvaljujem na vašoj potpori.

Mr. sc. Maja Rogić

 

Škabrnja - obljetnica - 2011.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.