Kako provjeriti što je Nebeska Srbija u Hrvatskoj i Neoproštena pobjeda?

 

U dvorani „Dominik Barać“ dominikanskoga samostana bl. Augustina Kažotića sinoć, 18. prosinca u Zagrebu održano je predstavljanje knjige Nebeska Srbija u Hrvatskoj i pretpremijera dokumentarnoga filma Neoproštena pobjeda, autora, scenarista i redatelja Nenada Piskača.

Piskac Travno

O knjizi, filmu i autoru govorili su hrvatski književnik Zdravko Gavran i publicist Marko Ljubić.

Piskac Neoprostena pobjeda 1 1

Piskac Neoprostena pobjeda 1 1

Zdravko Gavran u uvodnoj je riječi istaknuo da knjiga i film ne spadaju u aktualne političke kampanje, već ih nadilaze. Knjiga zahvaća povijest velikosrbijanskih pretenzija na teritorije uglavnom zapadno od Srbije unatrag 170 godina, s težištem na razdoblju Domovinskog rata. Beograd je sa sebi odanim strukturama u prečanskim krajevima pokušao oružanim putem izaći na zamišljene granice Velike Srbije, a film donosi uglavnom svjedočanstva o takvim namjerama u posljednjih trideset godina, najprije u ratu, a zatim u mirnodopskim uvjetima. Osim toga, osobito film govori o odrazima takvih nastojanja na službenu politiku koju poslije smrti predsjednika Tuđmana vode vlade i predsjednici hrvatske države. Piskač je borac za istinu i pravdu. Za istinu su se borili i prvi i posljednji blaženik na stolici zagrebačkih biskupa: dominikanac A. Kažotić i nadbiskup-kardinal Stepinac, obojica žrtve politika aktualnih vladara. Postupak njihova proglašenja svetima u tijeku je. Cilj Piskačeva publicističkog i drugog rada nije raspirivanje isključivosti ili antisrpstva, nego otkrivanje i utvrđivanje istine, bez čega nema ni pravde, a bez istine i pravde nije moguće istinsko pomirenje.

Piskac Neoprostena pobjeda 1 1

Ljubić je istaknuo da je Piskač dobar i pouzdan poznavatelj političkoga srpstva u Hrvatskoj, kojega analizira iz povijesnih konteksta i na dokumentirani način. Istaknuo je kako je njegov spisateljski stil primarno okrenut umjetničkome izričaju, više negoli analitičkoj publicistici. Spojivši jedno s drugim Piskač je izgradio svoj, originalni, stil. Tim stilom pisana je Nebeska Srbija u Hrvatskoj. U dokumentarnom smislu Piskač je s prvim izdanjem iz 2005. pretekao i povjesnike. Knjiga je utemeljena na provjerljivim povijesnim dokumentima, a iskorak u područje filma, započet najprije pisanjem scenarija, sada i režijom – također se očituje originalnim autorskim pristupom.

Piskac Neoprostena pobjeda 1 1

Piskac Neoprostena pobjeda 1 1

Piskač se zahvalio publici na dolasku. Njihov je dolazak nazvao „izuzetnom građanskom hrabrošću“, budući da se sadržaji knjige i filma ne uklapaju u dominirajuću političku korektnost. Kazao je da je prvo izdanje Nebeske Srbije u Hrvatskoj objavio prije petnaestak godina, te da su tada iznesene teze, nažalost, danas postale stvarnost. Zbog toga je ponovio izdanje. A film Neoproštena pobjeda nastavak je knjige Nebeska Srbija u Hrvatskoj. Umjesto pisanja nastavka knjige, odlučio je napraviti film ponajviše zato što je „audiovizualna senzacija“ bliža mlađim naraštajima od klasične knjige. Filmu i knjizi zajedničko je to da knjiga nadopunjava film, a film objašnjava knjigu.

Piskac Neoprostena pobjeda 1 1

 Piskac Neoprostena pobjeda 1 1

Piskac Neoprostena pobjeda 1 1

Piskac Neoprostena pobjeda 1 9

Piskac Neoprostena pobjeda 1 10

Piskac Neoprostena pobjeda 1 11

Uslijedila je projekcija Neoproštene pobjede. Film traje od 60 minuta. Kako proizlazi iz sadržaja filma, neoproštena pobjeda kao da nema kraja. No i prije završetka projekcije uslijedio je dugotrajan pljesak publike, kakav se rijetko viđa na projekcijama dokumentarnih filmova. Film će biti premijerno predstavljen u petak, 20. prosinca 2019. u zagrebačkom Kulturnom centru Travno, Božidara Magovca 17 s početkom u 19 sati. Ulaz je slobodan. Knjiga ima simboličnu, socijalno osjetljivu cijenu. Film se besplatno dijeli kupcima ove bogato opremljene knjige. Zanimljivo je bilo sudjelovati u neformalnim raspravama poslije projekcije na domjenku što ga je zajedno s predstavljanjem i projekcijom organizirao Pokret za hrvatsku budućnost. Fotografijama prenosimo dio sinoćnjega ozračja i najavljujemo sutrašnju premijeru.

Piskac Neoprostena pobjeda 1 1

(hkv)
(Fotografije: Lj. Škrinjar/G. Fistrić/G. Pintarić)

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.