I stihom uz Europski dan sjećanja na žrtve

Uz 20. obljetnicu smrti pjesnikinje, žrtve komunističkog sustava Anđelke Petričević-Čenić (Lovreć 29.prosinca 1916. – Beč 18. kolovoza 1992.) i Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarizama i autoritarnih režima predstavljena je njezina prva samostalna zbirka Utjeha u križu. Zbirku (80 str.) je objavila nakladnička kuća Spiritus movens iz Kutine. Autorica je za života objavljivala tek povremeno, a najcjelovitije pet godina poslije smrti bila zastupljena u knjizi Hrvatske žene u pjesmi o okovima (Riječki nakladnički zavod 1997.)

Trsteno

Od 1942. do 1952. godine život joj je ispunjen prije svega zbog odanosti Katoličkoj crkvi i hrvatskoj domovinskoj baštini stradalništvom u 12 zatvora. Osjetila je tegobe Križnog puta, krila se kod više obitelji od Siska do Šapca i Petrovaradina... Godine.1948. uz uhićenja iza kojega je slijedio četverogodišnji zatvor u Požegi nije pomogla ni potpisana Peticija o nedužnosti 2000 žitelja njezinog rodnog Lovreća, nedaleko Imotskoga. U 4 poglavlja predstavljene su njezine 33 pjesme. Objavi zbirke pridonijele su sinovi: Antun Tonči Ćenić ilustracijama te organizacijski i izvedbeno Josip Čenić koji je dio majčinih stihova uglazbio i Vinko Ćenić, govorenjem pjesničkih ostvarenja. Prvo poglavlje Svjetlost iz tmine vezano je isključivo uz uzničke dane. No u njezinom literarnom iskazu nijednim stihom ne osuđuje one koji su joj izrekli kaznu i posljedice koje joj donijela. Sudbina je htjela da posljednje dane, ali vrlo angažirano za Domovinskog rata provedene u progonstvu u Beču daruje za spas domovine i svog rodnog kraja. Posebno se angažirala u poznatoj akciji SOS za Dubrovnik.

Trsteno

Zbirka je pred brojnim slušateljstvom predstavljena u crkvi Sv. Vida Trstenom, mjestu gdje je autorica najvećim dijelom živjela i pokopana, kao i predvorju Osnovne škole Slivija Strahimira Kranjčevića rodnog Lovreća. Trstenski župnik don Ivo Đanović u slikovitoj propovjedi naglasio je primjerom služenju Kristu njezinu iznimnu žrtvu. Dirljiv je bio trenutak kada je skladna po sinu Josipu uz njega, rodbinu Lorettu i Rafaela Ceravolo, a posebno Ansambl Kolo Slavuj Hrvata iz Gradišća izvedena njezina pjesma Majkama u Gradišću (napisana 1974.) Na gostovanju koje je upotpunjeno i drugim pjesmama: Pjesma Trstenu i Jedna je Hrvatska zahvalila je oduševljena prijemom ansambla predsjednica Gabrijela Karal. Predstavljači i interpreti sadržaja zbirke u obje promocije bile su Anđelkine sestre mr. Branislava Zaradić i priopćenjem i splitskog samostana klarisa s. Marija Petričević od Presvetog Srca (Anka Petričević, inače poznata pjesnikinja). Za dojmljiv prikaz Anđelkinog lika i djela u žrtvi u njezinom rodnom Lovreću pobrinule su se Branka Buljan i Marijana Pezo. Urednik zbirke Dragutin Pasarić iskazao je potrebu da sadržaj, a kojega mogu nadopuniti i iz zatvora neobjavljena pisma bude temelj priče o ovoj iznimno skromnoj i osobe visokih moralnih vrijednosti s kazališnih dasaka i filmskog platna.

Trsteno

U Trstenom skupu su bili nazočni u ime Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik Maja Mozara i predsjednik dubrovačkog Društva hrvatskih političkih zatvorenika dr. Augustin Franić. On je uz Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarizama i autoritarnih režima priredio i susret sa autoričinim sinovima te nakladnikom zbirke Tom prigodom naglasio je potrebu uključivanja obitelji u ponudi za objavljivanje dokumentacije i sjećanja na žrtve komunističkih logora. a za koje se unatoč brojnosti još nedovoljno zna. Posebno je tu iz kraja nakladnika Moslavine pohvalio doprinos koji daje obitelj Sever, (Zorka i kćerke Višnja i Ruža) u likovno-literarnoj produkciji.

hkv

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.