U Župi Sv. Jurja m. održana spomen večer na dr. fra Bernardina Sokola, glazbenika i mučenika

U z nazočnost brojnih vjernika i uglednika Grada Kaštela, u prepunoj crkvi Sv. Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu, u četvrtak, 24. svibnja održan je spomen na velikog sina sućuračke župe, mučenika i glazbenika dr. fra Bernardina Sokola, kojega su partizani mučki odveli i ubili 28. rujna 1944. g., a tijelo mu bacili u more.

Bernardin Sokol

Tom prigodom je u organizaciji Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela "Bijaći" i Župe Sv. Jurja m. predstavljena knjiga: „Glazbenik fra Bernardin Sokol", prof. dr. sc. Marije Riman. Događanje u župnoj crkvi Sv. Jurja m. započeto je službom riječi i odriješenjem za njegovu plemenitu dušu, koje je predvodio župnik dr. don Emanuel Petrov, a nastavljeno je iscrpnim izlaganjem autorice knjige o fra Bernardinu, prof. dr. sc. Marije Riman, koja je u knjizi od 320 stranica, između ostalog, napisala: "Bernardin Sokol je uspio u onome što rijetkima pođe za rukom: gleda li se u njemu svećenika njegov život je ispunjen i smisao postignut. Gleda li se pak kao na glazbenika i javnog djelatnika nailazi se na opus vrijedan poštovanja i dostatan da se uz njegovo ime priključi naziv - glazbenik."

Bernardin Sokol

Knjiga o fra Bernardinu Sokolu, koja se može nazvati i svojevrsnim „nadgrobnim spomenikom" ovom hrvatskom i sućuračkom mučeniku, franjevcu i glazbeniku, sadrži sva najvažnija saznanja o autoru, koji je, nakon što je od strane partizana ubijen, bio gotovo zaboravljen, a njegova djela su prešućivana. Nakon što je pod Orebićem njegovo tijelo izbacilo more, mještani su ga, prema pričama svjedoka, u tajnosti pokopali, ali mu tijelo do danas nije pronađeno. Inače, u Samostanu Male braće postoji nepotpisani i nedatirani rukopis na kojemu je ukratko napisan životopis fra Bernardina, a u istome je napisano: „Oca Bernardina su partizani odveli iz Badije, da će ga odvesti na Vis, ali su ga ubili u barci između Badije i Orebića 28. rujna 1944. Kad su ga počeli na smrt tući, uzviknuo je: 'Živio Krist Kralj!' Ubivši ga bacili su ga u more, pa mu je tijelo isplivalo na obalu Pelješca blizu Orsana. Tamo je kraj puta i pokopan".

Osim iscrpnih podataka o životu fra Bernardina, monografija sadrži i njegove brojne skladbe, pa je na taj način prof. dr. sc. Marija Riman omogućila da brojni pjevački zborovi popune svoj repertoar djelima ovog do sada javnosti malo poznatog glazbenika.

Bernardin Sokol

Događanje je svojim nastupom uveličao i zbor Župe sv. Jurja m., čiji su članovi izveli harmonizacije fra Bernardina Sokola, a autorske skladbe je otpjevao tenor Špiro Boban uz glasovirsku pratnju prof. Rozarije Samodol.

Nakon što je predsjednik Društva Bijaći, Tonći Burić zahvalio autorici i svima ostalima na sudjelovanju te nakon što je ukratko iznio neke od daljnjih planova Društva, koje radi na očuvanju kaštelanske baštine, druženje je nastavljeno na domjenku pripremljenom u prostorijama Župe sv. Jurja m.

Inače, spomenu na fra Bernardina Sokola je prethodilo I otkrivanje obnovljene spomen ploče, prvobitno postavljene 1994. g. na mjestu njegove rodne kuće u sućuračkom Podvorju, pri čemu je uvodnu riječ održao podpredsjednik Društva Bijaći Milivoj Bratinčević, dok su istu otkrili Anđelka Bonacin – Đeni i najstariji aktivni član župnog zbora, Anton Delić.

Tekst: Renata Dobrić
Slike: Dragan Kovač

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.