Svečana akademija u Sheratonu u spomen Prvom hrvatskom predsjedniku
 
 
Predstavljanje knjige u Sheratonu

 

Knjiga izabranih tekstova prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana "Hrvatska, Europa, Europska unija", koju je priredio akademik Dubravko Jelčić predstavljena je večeras na svečanoj akademiji u Zagrebu, održanoj u povodu 87. obljetnice Tuđmanova rođenja. O knjizi su govorili priređivač i autor predgovora akademik Dubravko Jelčić, bivša potpredsjednica hrvatske Vlade Ljerka Mintas Hodak, akademik Davorin Rudolf, nakladnik Đuro Njavro i profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Miroslav Tuđman. Akademik Jelčić ocijenio je kako tekstovi objavljeni u knjizi pokazuje kako detuđmanizatori Hrvatske negiraju činjenice, te koliko krupno lažu kad govore o Tuđmanovu odnosu prema Europi i Europskoj uniji.

Predstavljanje knjige u Sheratonu

Predstavljanje knjige u Sheratonu

"Knjiga je doprinos tuđmanizaciji Hrvatske" te ona potiče pobjednički hrvatski mentalitet, dosljednost i suverenost, istaknuo je akademik Jelčić. Ljerka Mintas Hodak rekla je kako knjiga "skida stigmu raznih probisvjeta da je predsjednik Tuđman bio protivnik Europske unije, a u njoj se mogu pratiti glavne teze Tuđmanove europske politike".

Predstavljanje knjige u Sheratonu

Predsjednik Tuđman "borio se da Hrvatska uđe u sastav srednjoeuropskih i mediteranskih zemalja", rekla je Mintas Hodak, naglasivši kako je naša politička elita nakon Tuđmanove smrti nasjela na slatkorječivu priču iz Bruxellesa o individualnom pristupu zemalja zapadnoga Balkana. Ocjenivši kako se Republika Hrvatska na Tuđmanovoj politici obranila od velikosrpske agresije, Đuro Njavro je podsjetio i na Tuđmanovu viziju o njemačkom ujedinjenju još iz 1968. godine.

Predstavljanje knjige u Sheratonu

Akademik Davorin Rudolf ocijenio je da je ponašanje zapada tijekom agresije na Hrvatsku bilo sramotno, te naglasio kako predsjednika Franju Tuđmana "u Europi nisu voljeli jer nije dopuštao omalovažavanje i nasrtanje na Hrvatsku". Profesor Miroslav Tuđman podsjetio je kako je prvi hrvatski predsjednik imao viziju i znanje o povijesnim utjecajima i političkim procesima u suvremenom svijetu. S tim u vezi istaknuo je kako su se sve osnovne ideje iz teksta povjesničara, a kasnije predsjednika Franje Tuđmana, objavljene 1968. godine, kasnije samo dalje razvijale. "Odatle potječe i njegova ideja kako narodi ne mogu doći do svoje države ako se ne promijene međunarodno odnosi", rekao je prof. Tuđman.

Predstavljanje knjige u Sheratonu

Istaknuo je kako je priča o izolaciji Tuđmanove politike potekla nakon što je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odbio više planova o integraciji zapadnobalkanskih zemalja. Profesor Tuđman smatra kako današnja politika nema svojih ideja i vizije pa su, kako je rekao, "posljedica toga i današnje presude". "Hrvatske sudove financiraju strani centri moći", ocijenio je, dodavši kako "odatle primaju diktat koga treba, a koga ne osuditi". U knjigu "Hrvatska, Europa, Europska unija" (221 str.), koju je objavio zagrebački nakladnik Mate, uvršteni su tekstovi dr. Franje Tuđmana objavljeni u njegovim knjigama, znanstvenoj periodici , kao i oni koji nisu objavljivani, a nalaze se u arhivu obitelji Tuđman.

Predstavljanje knjige u Sheratonu

Tekst: Hina
Slike: Ljubomir Škrinjar

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.