Obilježena 20. obljetnica "Izlaska iz hrvatske šutnje"

 

Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) i Hrvatska kulturna zaklada (HKZ) obilježili su večeras u Zagrebu 20. obljetnicu "Izlaska iz hrvatske šutnje", odnosno javni istup hrvatskih intelektualaca 1989. u Društvu književnika, čime je počelo osnivanje Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Tribina

Tribina

Od živih sudionika Tribine održane 28. veljače 1989. večeras su govorili Ivan Gabelica, Hrvoje Hitrec i Stjepan Šešelj, a o događajima potkraj osamdesetih godina govorili su akademici Dubravko Jelčić i Ivan Aralica, povjesničar Anđelko Mijatović, a svoje napisano izlaganje poslao je Igor Mrduljaš.

Tribina

Tribina

Gabelica je podsjetio kako je skupina intelektualaca u tada vrlo teškim okolnostima upozorila hrvatsku javnost na neodrživo političko stanje u zemlji. "Za uskrsnuće hrvatske države osim komunizma, jugoslavenstvo je bilo veliki problem", rekao je ocijenivši kako smo danas u prijelaznom razdoblju jer se unatoč stvaranju države i dalje zatomljuje istina u javnosti. Hitrec smatra kako je onodobni istup u Društvu književnika za Hrvatsku isto što je i "veliki prasku koji je prouzročio stvaranje svemira". Šešelj je rekao kako i danas postoje sile koje udaljavaju domovinsku od iseljene Hrvatske.

Tribina

"Ono što se tada dogodilo u društvu književnika odredilo je sudbinu Hrvatske", rekao je akademik Jelčić i dodao kako su intelektualci bez obzira na različita stajališta progovorili gotovo iz iste duše. Povjesničar Mijatović je govorio o političkim okolnostima tijekom osamdesetih godina kad je, kazao je, "jugoslavenska politika progonila vjeru, otvoreno širila ateizam i montirala političke procese". Podsjetio je na likvidacije hrvatskih političkih emigranata, koje su, rekao je, izveli pripadnici tajne komunističke policije.

Tribina

"Kako se ne bi stalno ponavljale hrvatske šutnje trebamo birati ljude neopterećene komunističkim mentalitetom", rekao je Aralica istaknuvši kako će prava provjera biti predsjednički izbori. Dodao je da umjesto, kako je kazao, predloženih komunističkih kandidata, za predsjednika treba izabrati profesora Miroslava Tuđmana.

Tekst: Hina
Fotografije: Ljubomir Škrinjar

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.