Političko podzemlje, kako to vole reći na Pantovčaku i Gornjem Gradu, ponovno se sinoć okupilo na javnom predstavljanju najnovije knjige Miroslava Tuđmana «Informacijsko ratište i informacijska znanost». Knjiga je predstavljena u dvorani Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, a izlaganja Branka Salaja, Joze Čurića, i Zdravka Tomca objavit ćemo naknadno. U nastavku donosimo komentar Hina-e o ovoj knjizi i nekoliko fotografija s predstavljanja. (Lj.Škrinjar)
 
 
Objavljena knjiga Miroslava Tuđmana "Informacijsko ratište i informacijska znanost"
 
 
ZAGREB, 13. veljače 2009. (Hina) - Knjigu Miroslava Tuđmana "Informacijsko ratište i informacijska znanost", koja u jedanaest tekstova istražuje granice predmeta informacijske znanosti među kojima i odnose informacijskih strategija i javnoga znanja, objavio je zagrebački nakladnik "Hrvatska sveučilišna naklada".
 
Tuđman je rekao kako su informacija i dezinformacija, istina i laž kroz cijelu ljudsku povijest bili sastavnim dijelom komunikacije i društvenoga znanja pa su zato postale nepromjenjive odrednice društvenoga komuniciranja i oblikovanja javnog znanja.
 
Ocijenio je kako se s razvojem novih informacijskih tehnologija stvaraju globalne mreže za prijenos i organizaciju informacija, a da bi se osigurala informacijska superiornost, istodobno se artikuliraju nacionalne, regionalne i globalne informacijske strategije. Smatra kako u tim okolnostima na uspjeh i dobru sliku u javnosti mogu računati ponajprije oni koji su osigurali dominaciju informacija po mjeri svojih interesa.
 
"Informacijski prostor premrežen je relevantnim informacijama, poluinformacijama i dezinformacijama", izjavio je, dodajući kako se u informacijskom prostoru kao posljedica planiranih informacijskih operacija i učinaka informacijskih strategija stvara dinamičan korpus javnoga znanja koji ima svoju prepoznatljivu logiku organizacije, ustroja, ponašanja, razvitka i zadaća.
 
Knjiga (324 str.) podijeljena je na četiri dijela u kojima autor piše o informacijskoj znanosti i njezinu položaju unutar društvenih znanost, ulozi profesora Bože Težaka u njezinu razvoju, o svijetu znanja i sudbini knjige, odnosima memorijalnih spomenika i javnoga znanja, dezinformacijama, informacijskom ratovanju i javnom znanju, proizvodnji pamćenja, informacijskim strategijama, odnosu haaške doktrine o zajedničkom zločinačkom pothvatu i univerzalnih vrijednosti, o novim europskim vrijednostima i malim narodima te Haepsovu zakonu i određivanju veličine vokabulara tekstova na hrvatskom jeziku.
 
Na kraju knjige objavljeno je kazalo imena, literatura i bilješka o tekstovima.
 
Miroslav Tuđman (1946.), profesor zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, objavio je više knjiga, među kojima je i "Vrijeme krivokletnika".
 
1-_dsc_0933_cr.jpg
Jozo Čurić, Miroslav Tuđman, Zdravko Tomac i Branko Salaj
 
2-_dsc_0979.jpg
3-_dsc_0982.jpg
4-_dsc_0972.jpg
5-_dsc_0947.jpg
6-_dsc_0964.jpg
7-_dsc_0958.jpg
7a-_dsc_0966.jpg
8-_dsc_0967.jpg
9-_dsc_0951.jpg
10-dsc_0974.jpg
 
{mxc}
 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.