Mediteran kup - Uz pokroviteljstvo Vlade, gotovo bez medijskog odjeka 

Jučer je na zagrebačkom Hipodromu prvi puta održano kasačko natjecanje europskog ranga – 3. kolo Mediteran kupa kasača. Ovo zasigurno predstavlja međunarodno priznanje Gradu Zagrebu, a i Hrvatskoj u cjelini. Pokrovitelj spomenute športske priredbe bila je Vlada Republike Hrvatske, a medijski pokrovitelji HRT i Večernji list. Besplatna ulaznica u vidu službenog programa bila je ujedno i srećka u nagradnoj igri (putovanje za dvoje u Nicu). Priredba je u današnjem Vjesniku (4 stranice o športu) i Jutarnjem listu (9 stranica o športu!) prešućena, a o njoj izvještava jedino Večernji list. HRT u svojim jučerašnjim informativnim emisijama također ne spominje Mediteran kup, premda je poslao čak tri kamere.

Mediteranski kup je "euroliga" kasača iz mediteranskih država (Francuska, Italija, Grčka, Malta, Španjolska, Alžir, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije) i država uz zatvoreno more (Rusija i Ukrajina).

Poznavatelje zemljopisa zasigurno čudi da je Srbija uvrštena u mediteranske države...

hypo_1

Natjecanje u pet kasačkih utrka otvorila je operna pjevačica Ivanka Boljkovac otpjevavši hrvatsku himnu, dok novinar Večernjeg lista samo kaže "Ona je vjerojatno došla dati podršku svome kolegi po glazbi Zvonku Bogdanu". Ovdje treba pojasniti da je Zvonko Bogdan poznati bunjevački Hrvat iz Subotice, pjevač starogradskih pjesama, koji je za reprezentaciju Srbije jučer osvojio drugo mjesto u trećem kolu Mediteran kupa.

Pobjednik te utrke je Ukrajinac, dok je naš vozač bio opravdano diskvalificiran.

hypo_3

Kasačke utrke su disciplina konjičkog sporta u kojoj se natječu punokrvni konji klasične pasmine upregnuti u laganu dvokolicu – sulky u kojoj sjedi vozač. Kasačke utrke su ispit u brzini, izdržljivosti i ispravnosti kasa, jer je bilo koji drugi hod zabranjen i kažnjava se diskvalifikacijom. Utrke se trče na raznim dužinama staze, od 1600 m do 4000m, a najčešća i uobičajena je udaljenost od 1600 metara.  

hypo_4
hypo_5

Postoji više načina izvođenja starta, a danas je najpopularniji – autostart. Kada svi konji poredani u jednom ili više redova startaju iza startnog automobila na koji su pričvršćena "krila". 

hypo_6
hypo_7
hypo_8

Posvemašnju medijsku blokadu ove priredbe mogli bi protumačiti ili kao nedovoljnu naobrazbu novinara/urednika, ili možda i kao neokomunistički pristup športu. Naime, stariji pamte da je za Partiju ovo bio "buržujski" šport. 

LjS

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.